Видове туроператори

Видове туроператори

Туроператори са основно категоризирани в четири типа. Това са категории въз основа на тяхното естество на бизнеса и неговите операции.

Видове туроператори

  • Входящи
  • Изходящи
  • Вътрешни
  • Наземни оператори

Входящи туроператори

Те са известни още като входящи туроператори. Технически, операторите, които приемат гости, клиенти/туристи и обработват договорености в страната домакин, се наричат ​​входящи. Например, група американски туристи идва чрез TCI Ltd. в Индия и компанията прави договорености и обработва групата в Индия, след което TCI се нарича входящ туроператор.

Между другото, входящият трафик към страната през последните две десетилетия намалява. По същество туроператорите трябва да приемат иновативни маркетингови стратегии и трябва да въведат обиколка със специални интереси, за да задоволят специалните нужди на японците, американците, французите и британците.

Изходящи туроператори

Туроператор, който популяризира турове за чуждестранни дестинации, може би бизнес турне или турне за отдих, се наричат ​​изходящи туроператори. Например група американски туристи, които отиват на пътуване до Индия и Томас Кук се занимават с уговорки в Америка като резервация на билети, резервация на хотел и т.н., тогава Томас Кук се нарича Outbound Tour оператори в контекста на Америка.

Вътрешни туроператори

Вътрешните туроператори са тези, които сглобяват, комбинират туристически компоненти в приобщаващи турове и ги продават на местните пътуващи. Като цяло те предоставят туристически услуги в родната страна на туриста.

Вътрешните туроператори работят в границите на родната страна и предлагат пакетни турове на пътуващите, т.е. Вътрешни инклузивни обиколки или самостоятелни турове.

Наземни оператори/компании за управление на дестинация

Те са общоизвестни като агенции за обработка и основната им функция е да организират турове за входящи туристи от името на чуждестранни оператори. Нека вземем случая с Индия като дестинация, която има разнообразна култура.

Когато самият туроператор популяризира плажни почивки, почивки на дивата природа, приключенски обиколки, обиколки на наследството на различни места, възниква трудността. Тогава наземният оператор е този, който обработва входящите пътници през същия сезон, но на различни места, гарантира, че цялата операция е в съответствие с пакетните обиколки или споразумения.