Ирландска култура

Ирландска култура

Език

Ирландският език или Gaeilge, както е познат по цял свят, е неразделна част от ирландската култура. Въпреки, че в днешно време повечето хора използват английски и келтския ирландски е говорен едва от около 1% от населението, той е първи официален език на страната според Ирландската конституция.  Вярва се, че езикът е донесен в страната от келтите през първата половина на миналото хилядолетие и произхожда от по-голямото семейство на индо-европейските езици. Учените разделят ирландския (богатство на ирландската култура) на няколко исторически етапа:

Старо-ирландски (600-900г.сл.Хр.)

Среден-ирландски (900-1200г.)

Ранно-модерен или Класически (1200-1650г.)

Модерен (1650-до наши дни)

Литературна традиция

Ирландските писатели винаги са имали голям принос в света на литературата, както на английски, така и на ирландски. Ирландската литература отразява много социални и обществени промени от бурното минало на страната и улавя прехода й от една главно провинциална държава до модерната градска такава. Писатели като Уилям Бътлър Йейтс са особено повлияни от модернизма и внасят в ирландската литература една „ренесансова” вълна.  Тя оказала влияние на автори като Джеймс Джойс и Самюел Бекет, чиито произведения са се превърнали в модерни класики. Патрик Кавана и неговата поезия на провинциален реализъм вдъхновява цяло поколение писатели с такъв произход, включително Шеймъс Хини. Той е Нобелов лауреат за литература (1995г.). Пиеси като тези на Оскар Уайлд и Джордж Бърнард Шоу доминират на ирландската театрална сцена с техния уникален стил и поставят основите на институцията, позната днес като Ирландския национален театър.

Ирландска култура: Изкуство

Ирландското изкуство има дълга история, която може да бъде проследена чак до рисунките върху мегалитните гробници, датиращи от 3500г.пр.н.е. По-късно келтите създават богати детайлно и сложни ръкописи и библии като Книгата на Келс (9в.сл.Хр.). Инвазиите в Ирландия от страна на викинги и нормани, оставят дълбок отпечатък в местното изкуство. То абсорбира новите скандинавски, романски и готически стилове, повлияли при изграждането на сложни по дизайн каменни кръстове и изкуство, наситено с религиозни теми и митология, затвърждаващи християнския облик на Ирландия. През 17 век ирландското изкуство дава много декоративни произведения от злато, стъкло, хоросан. В края на 19 и началото на 20 век, се възраждат визуалните изкуства и това е период на вдъхновение от френския импресионизъм  и експресионизъм. Той създал художници като Уилям Лийч, Уолтър Осбърн и Джак Б. Йейтс. Картините на Франсис Бейкън, с неговия емоционален модернистичен стил се продават за значителни суми.  Например „Триптих” (1976г.), продадена за зашеметяващите 55 милиона евро през 2008г. Модерното изкуство в страната намира изражение и в скулптурата. С нейния уникален остроумен и сатиричен стил, на творци като Едуард  Дилейни, Джон Бихън, Кейти Прендергаст.

 

Музика

Музиката е дълбоко вкоренена в модерната ирландска култура и винаги е била важна част на много социални проявления. Първоначално състояща се от арфа и барабан. През годините ирландската музика постепенно се трансформира към по-сложна, включваща инструменти като цигулка, флейта, банджо и много други.  Традиционната ирландска музика се характеризира с бързия си енергичен ритъм.  Докато по-бавните стилове като балади със сантиментални текстове, които въодушевяват ирландските диаспори по света, стават известни покрай групи като Clancy Brothers и Тhe Dubliners в края на 50те. Връзката с традиционната музикална и танцувална ирландска култура се засилва и през 90те години с появата на театралното шоу Riverdance и популяризирането му. В световен мащаб от Ирландия са започнали кариерата си много световни музикални знаменитости като U2, Ения, Ван Морисън, Шинейд О’Конър, The Cranberries, Thin Lizzy и The Pogues.

Кино

Ирландската филмова индустрия е динамичен и непрекъснато разрастващ се сектор, с повече от 6000 души заети в него. Тази сфера е подкрепяна от Ирландския филмов комитет и щедрото данъчно стимулиране през последните  години. Международното внимание върху ирландското кино се засилва все повече с награждаването на ирландски филми на престижни кино фестивали като Кан и Сънданс. Освен с успешните си филми, Ирландия може да се гордее с редица актьорски таланти. Сред тях са Лиъм Нийсън, Гейбриъл Бърн, Килиън Мърфи, Джонатан Рис Майърс, Сирша Ронан и режисьори: Нийл Джордан, Джим Шеридан и др. В Ирландия се провеждат също така редица филмови фестивали, които стават все по-популярни, най-известните от които са международните  филмови  фестивали  в Дъблин и Корк.

Спорт

В Ирландия има силно увлечение към спорта. Ссъщо така и голямо разнообразие, започвайки от конни, водни спортове, и се стигне до по-традиционните като ирландски футбол, камоги и хърлинг.  Много от традиционните спортове са уникални, като се упражняват единствено в Ирландия или от ирландските общности в чужбина. В училищата популярните спортове са футбол, хърлинг, ръгби и камоги. Популярността на тези спортове привлича голям брой фенове по време на провеждането на големи игри и шампионати, както на местно, така и на национално ниво.  Ирландският ръгби отбор участва на международно ниво в турнири като Шестте нации. Той е редовен претендент за Световната купа по ръгби, провеждана на всеки четири години.  Природата и ландшафтът на страната предполагат популярността на различни спортове. Сред тях са риболов, спортна стрелба и по-специално конни спортове, като надбягвания  и преодоляване на препятствия.

Източник: IrishBiz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *