Какви са ползите и рисковете за здравето от плодовете асай

Какви са ползите и рисковете за здравето от плодовете асай

Асай: Вкусът на тропика

Асай (ah-sigh-EE) е плод, подобен на грозде, роден в тропическите гори на Южна Америка. Те се събират от палмови дървета асай. Те съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето, подобряване на паметта и предпазване от рак.

Асай плодовете се предлагат сушени, замразени, като сок, на прах и в други форми. Плодовете са с диаметър около 1 до 2 сантиметра (cm) и тъмно лилав цвят.

Семената съставляват около 80 процента от плода. Вкусът на плодовете асай е описан като смес от шоколад и горски плодове, с лек метален послевкус.

Плодовете Aсай са наричани суперхрана, с ползи, вариращи от подобрен външен вид на кожата до загуба на тегло, но не всички от тези твърдения са подкрепени с доказателства.

Тази функция е част от колекция от статии за ползите за здравето от някои популярни храни. Той разглежда хранителната разбивка на плодовете асай, възможните ползи за здравето от тях, как да включите повече плодове акай в диетата си и възможните рискове за здравето от консумацията на плодове акай.

Има ли рискове от употребата на акай

Цялостната диета или цялостният модел на хранене е най-важен за превенцията на заболяванията и постигането на добро здраве. По-добре е да се храните разнообразно, отколкото да се концентрирате върху отделни храни като ключ към доброто здраве.

Проведени са експерименти с използване на пулпа от акай като перорален контраст за стомашно-чревни ЯМР. Много големи дози асай могат да повлияят на резултатите от MRI сканирането.

Ако ще си направите ядрено-магнитен резонанс, важно е да уведомите лекаря, ако сте яли плодове асай.

Някои компании за хранителни добавки твърдят, че добавките с плодове от асай ще помогнат при загуба на тегло. Според доверен източник NCCIH:

„Не са публикувани независими проучвания в рецензирани списания, които да обосновават твърденията, че само добавките от асай насърчават бързата загуба на тегло. Изследователи, които са изследвали профила на безопасност на обогатен с акай сок при животни, са забелязали, че няма промени в телесното тегло при плъхове, приемащи сока, в сравнение с контролите.

Асай плодовете все още не са проучени задълбочено. Здравните твърдения около акай са сравнително нови и са необходими повече изследвания, за да се затвърдят тези твърдения за загуба на тегло. Както при всяка нова или модна храна, може да има рискове, които все още не са докладвани.