Който „живее“ в банкнотите

Който „живее“ в банкнотите

Опасността за хората може да бъде причинена не само от липсата на банкноти, но и от тяхното наличие. Според резултатите от проучване, проведено от експерти,  открити са бактерии в 94,5% от банкнотите, които са изследвани в лабораторията.

Изследователите откриват също, че всяка средна европейска банкнота съдържа около 26 000 бактерии. Първото място по брой бактерии сред европейските пари заема датската крона, тъй като върху нея са открити около 40 000 бактерии. Швейцарският франк се превърна в убежище за 32 000 бактерии. Интересно е, че най-малкият брой бактерии присъства на хартиени евробанкноти – 11 000, а на британски лири стерлинги – 18 000. „Чистотата“ на единната европейска валута се обяснява с факта, че всяка банкнота за евро се обработва със специално вещество. Това вещество предотвратява мащабното размножаване на бактерии.

Една от най-„мръсните“ банкноти в света е китайска банкнота от 100 юана. В нея живеят около 180 000 бактерии. Микробиолозите са открили върху бактерии в банкнотите като E. coli, болести, предавани по полов път, мухъл, коремен тиф, стафилококи, патогени за туберкулоза и др. Въпреки това, според специалистите, тези бактерии е малко вероятно да доведат до заболявания, а за предотвратяване трябва да измиете ръцете си след контакт с банкнотите.

На какво миришат на банкнотите

Проучвания на учени от Съединените щати показват, че около 90% от доларите, разположени в САЩ, имат остатъци от кокаин. Това вещество постъпва в парите или по време на транзакции между дилъри на наркотици, когато ги броят директно в близост до праха, или при използване на лекарството с помощта на навита банкнота, докато са в броенето на машини.

Повечето частици кокаин се намират в банкноти от 50 и 100 долара. Служител на банката, който преброява големи суми пари в невентилиран касов трезор, преминавайки тестове за съдържанието на наркотични вещества в тялото, вероятно ще получи положителен резултат. Според статистиката американската валута е най-„съдържащата наркотици“ в света. Канадската валута е малко по-назад, като почти 80% от банкнотите съдържат наркотични вещества.

Научете повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *