От какво се произвежда истинско масло?

От какво се произвежда истинско масло?

Масло – трябва да узрее в рамките на 2 часа през зимата и 4 часа през лятото при температура 4-8°C. Това е необходимо за втвърдяване на 40-50% млечна мазнина.

От какво се произвежда истинско масло?

За да получите сладка сметана и масло от заквасена сметана, узрелият крем се разделя на 2 части. Първата част се изпраща за набиване на маслени зърна към производителите на партидно масло, а към втората част се добавят стартерни култури.

Процесът на ферментация продължава 14–16 часа при 65°C през лятото и 80–85°C през зимата.

Отнема 50-70 минути за събаряне. През това време е възможно да се получи маслено зърно с диаметър 3–5 mm. Това зърно се изпраща в цилиндър за обработка на винтов тип за измиване с вода, за да се увеличи срокът на годност на маслото.

В първата камера на цилиндъра шнековете отделят масата от мътеницата, изтичаща в изходния сифон, а във втората камера попада под поток хладна вода (3-5 °C), която тече под високо налягане.

След това винтовете избутват маслото във вакуум, за да отстранят излишната течност. Готовият продукт под формата на непрекъсната лента излиза през конусната дюза на маслопроизводителя и се изпраща до опаковъчната линия в кутии или опаковки.

Сепариране – етапи

Този метод се изпълнява на 5 етапа:

  1. Кремът с масленост 83% се подлага на термична обработка във вакуум. Температурата на процеса е 60-80°C.
  2. За нормализиране на процента на влага към тях се добавят мътеница, печено, пълномаслено и обезмаслено мляко, сметана с масленост 30-35%.
  3. За осолено масло се добавя готварска сол „Екстра”, за заквасена – бактериална закваска.
  4. Кремът взаимодейства с охладената стена на масловарката и се изтласква през специална помпа. В този случай се получава редуващо се нагряване-охлаждане, в резултат на което кремовата емулсия O/W се превръща в по-твърда W/O консистенция.
  5. Опаковане и пакетиране на маслото след производството му.

Маслото има деликатен вкус и приятен аромат. Продуктът е устойчив на микробно замърсяване по време на декларирания срок на годност и не се разнася върху чиния при стайна температура.