Съвети за видеозаснемане стъпка по стъпка

Съвети за видеозаснемане стъпка по стъпка

Съвети за видеозаснемане стъпка по стъпка

1.Уверете се, че всички са подготвени

Това трябва да се разбира от само себе си, но е важно всеки от екипа ви да разбере своите отговорности преди видеозаснемане. Няма втори шанс за организиране и видеозаснемане на събитие на живо, така че всичко трябва да върви като по часовник в деня. Трябва да направите подробен план, който изброява точно кой какво прави и кога, и имате нужда от пълно участие от всеки един човек от вашия екип. Ако имате няколко оператора на камерата (което е нормално за събитие), тогава трябва да имате последователен визуален стил, така че кадрите да не изглеждат накъсани, когато бъдат изрязани заедно.

Вашият план трябва да включва график на събитията, особено ако има няколко сесии, които всички трябва да бъдат записани. Те ще се провеждат ли в различни стаи? Уверете се, че имате време да преместите всичко гладко от една стая в друга, за да не пропуснете важни моменти.

  1. Познавайте вашето оборудване за видеозаснемане

Вие сте видео професионалист, така че сте свикнали с оборудването, с което работите, но трябва да се подготвите за всяка възможност. Всичките ви кабели и адаптери в добро работно състояние ли са? Важно е да опаковате резервни части от всичко, в случай че нещо се обърка – и вероятно ще стане. Ако е възможно, направете пълна техническа проверка преди самото събитие, за да сте сигурни, че всичко работи правилно и всички се чувстват комфортно с това, което трябва да правят.

По принцип: проверка, двойна проверка и тройна проверка. Планирайте най-лошото, защото това е единственият начин да се надявате на най-доброто.

  1. Пристигнете рано

Вие и вашият екип трябва да пристигнете на мястото доста преди събитието. По този начин ще имате възможност да направите проверки в последния момент. Да се консултирате за последен път с AV екипа и да се уверите, че оборудването ви е настроено правилно. Няма да можете да се отпуснете в процеса и да направите най-добрата си творческа работа, ако се чувствате забързани и стресирани.

Също така се уверете, че всички от вашия екип са облечени подходящо и че всички са учтиви с персонала, клиентите и гостите. Това е важна визитна картичка за вашия бизнес, която може да доведе до повече работа на мястото, така че не искате нечии спортни панталони или отношение да го съсипят.

  1. Заснемете по две от всичко

Две версии на аудиото; две версии на видеото. Това е, което трябва да записвате, ако искате да избегнете катастрофални технически проблеми. И винаги архивирайте всичко веднага щом се върнете към пакета за редактиране!

Трябва да сведете до минимум възможността да загубите една минута, защото това може да промени всичко за крайния видеоклип. Ако нещо се обърка с камера или AV бюро, можете да сте спокойни, че проблемът няма да бъде забелязан в крайния продукт.

  1. Извадете видеото бързо

Вашият клиент ще иска видеоклипът да има незабавно въздействие. Независимо дали в социални канали, уебсайт или с хора, които не са могли да присъстват на събитието. Ето защо трябва да започнете с разрязването веднага щом събитието приключи. В идеалния случай искате да завърши в рамките на няколко дни, така че събитието да е все още прясно в съзнанието на хората.

И накрая, не забравяйте да се насладите на процеса. Да, това е голямо напрежение. Да, има много неща, които могат да се объркат. И да, работите срещу тиктакащото време. Но тези фактори могат да създадат истинско бръмчене на адреналин. Което да ви стимулира, да подхранва творческата Ви визия и да Ви кара да се вълнувате за следващата работа.