Сюжетно-стилистично решение: дизайн на картини за хол различни за различните интериори

Сюжетно-стилистично решение: дизайн на картини за хол различни за различните интериори

Дизайнът на платната на картини за хол трябва да съответства на интериора – подходящи са платна в масивни резбовани рамки в класически стил и модерните картини често се поставят в прости багети или изобщо се оставят без тях. Разбира се, класиката предполага както определен набор от сюжети, така и техника на изпълнение.

Произведенията на съвременната живопис се отличават с различна визия, различна техника и, разбира се, съдържание. Сред такива платна, разбира се, освен класическите, има много авангардни, абстрактни изображения, преосмислени известни рисунки, стилистично променени платна.

За класически интериор на помещението с картини за хол

Избират се традиционни теми в картините за хол – пейзажи, портрети, натюрморти с реалистично изпълнение. Класиката предполага и красиви рамки за картините за хола – резбовани, масивни, изискани и елегантни, инкрустирани и др. Именно багетите придават на образа завършеност, стилистична окраска, подчертават и изпълнението на самия интериор, защото рамките могат да бъдат различни – както по степен на украса, така и на масивност.

За всекидневни в модерен стил по-често се избират модулни картини и плакати за хол, в интериора те изглеждат сбити, стилни и самодостатъчни. Плакат за арт деко или поп арт за хол може да бъде поставен в тънка, дискретна рамка. Но модулните картини на стената в хола са окачени така, както са – само платно на носилка.

Но същността на такива комплекти е различна: те представляват изображение, разделено на няколко части, които са разположени на малко разстояние една от друга. Това е интересно. Така се създава движение в композицията на картините в хола – погледът на човек започва да се движи от едно изображение към друго, подсъзнателно комбинирайки картината в едно цяло.

Изборът на модулни платна зависи от мащаба на помещението. Тъй като гамата от картини за хол може да включва различен брой модули. За малки помещения се избират 2-3 части (диптих или триптих). А за по-просторни помещения са приложими и големи комплекти от картини за хол от 4-6 модула.