Употреба на етеричните масла

Употреба на етеричните масла

Употреба на етеричните масла в дифузери

Употреба на етеричните масла в дифузери. Етеричните масла се използват различно в зависимост от техните свойства. Използването като аромат в козметичната и парфюмерийната индустрия често е на преден план. Но някои етерични масла също са важни като лечебни активни съставки и като технически разтворители. Използват се в козметичната индустрия и за ароматизиране на жилищни помещения в ароматни лампи. Те също така са важни като подобряващи вкуса съставки в подправките и други храни. Някои масла, които се произвеждат в голям мащаб, като масло от портокалова кора и терпентиново масло, също се използват като технически разтворители.

Употреба в медицината и ароматерапията

Повечето етерични масла са дразнещи за кожата и затова се използват само в силно разредена форма например, като компонент на продукти за грижа за кожата на маслена основа. Появяват се алергии и непоносимост към етерични масла, както и астматични пристъпи при хора, които са чувствителни към отделни вещества (например ментол). При непоносимост към определени растения често се появяват реакции и към съответните етерични масла. Етеричните масла играят централна роля в натуропатичния метод на ароматерапията, форма на билкова медицина използвана за лечение на сетивни разстройства и заболявания, причинени от аромати. В допълнение към употребата от терапевти (обикновено натуропати), често се среща и самолечение с арома лампи, добавки за баня и чайове. Етеричните масла навлизат в кръвния поток и тъканите чрез контакт с кожата или чрез вдишване. След ароматерапия, ароматите влияят на чувствата, вегетативната нервна система, производството на хормони или имунната система.

Употреба в парфюмите

За разлика от мастните масла, етеричните масла не оставят петна по текстила, което се дължи на факта, че се изпаряват напълно. Поради тази причина етеричните масла често се използват в парфюмите. Тъй като повечето етерични масла са силно дразнещи за кожата и лигавиците, те се разреждат с вода или алкохол. Колко висока е концентрацията на аромата, съдържащ се в парфюма, се вижда вече от името. „Eau“ в Eau de Parfum означава вода и по този начин показва разреден парфюм. Продуктите с етикет парфюм имат най-висока концентрация на етерични масла до 40%, следвани от парфюмена вода до 15%, тоалетната вода до 8% има най-ниска концентрация на етерични масла, а одеколон е до 4%. Силно разредените парфюми се наричат ​​още ароматизирана вода.