Албания

Албания

Албания е любимата балканска страна на всеки истински пътешественик. Магията й е необяснима и неуловима, но толкова силна, че завладява всеки готов за нови изживявания. Трудно е да се даде еднозначна оценка на тази планинска страна, населена още в най-древни времена и населявана и до днес от същите хора. Преминали през различни периоди, доминирани от десетки различни култури и религии, днешните албанци все още си остават носители на хилядолетната култура на илирийските племена.

Албания

Пълната изолация на Албания в продължение на десетилетия я постави в дъното на всякакви класации. Това все още влияе на мястото, което страната заема в туристическите предложения. Монетата обаче винаги има две страни. Албания притежава десетки уникални места, почти напълно лишени от тълпите туристи. Инфраструктурата се подобрява, безопастно е, красиво е, оригиналната атмосфера на вековни градове е запазена. Хората са изключително мили и гостоприемни и навсякъде се предлага невероятно еспресо кафе. Ако това не ви е достатъчно, нека кажем, че все още е невероятно евтино. Чаша от най-доброто кафе, което сте пили някога, сервирано на брега на Йонийско море може да ви струва 0.50 Евро.

Колкото и да е обща културата, има една граница, която разделя Албания на две сравнително различни в културно отношение области. Северна Албания е по-модерната, по-забързаната, по-населената и по-богатата. Колкото до Южната част, то тя е абсолютното бижу на ЮИ Европа. Села застинали във времето, вековни семейни къщи, църкви, крепости в които животът не спира, джамии и текета. Старите класически мерцедеси, приветливи хора готови винаги да помогнат и още и още.

Страната в един ден

Ако имате само един ден отделен за Албания, единственото, което ще можете да видите най-вероятно ще бъде столицата Тирана. Въпреки, че има своя чар и интересни обекти за посещение, горещо ви препоръчваме да я съчетаете с поне още един град. В нашите готови предложения за турове сме се опитали да съчетаем Албания със Северна Гърция или Македония и да включим посещение на поне два града, единият от които задължително е Гирокастер. Този невероятен град ще ви очарова толкова, че няма да искате да си тръгнете, но все пак, позволете ни да ви покажем също толкова красивият Берат или Корча.

Историите ни за тази изключителна страна трудно свършват, затова ще се постараем да запълним дните на вашия тур с многобройните си разкази за историята, културата, борбите и живота на албанците.

Повече за Albania тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *