Алергия към пчели, оси и отрова

Алергия към пчели, оси и отрова

Алергия към пчели, оси и отрова.

Алергия към пчели

През месеците юли и август се прекарва повече време на открито и това важи особено за семействата с малки деца заради лятната училищна ваканция. Това е и времето от годината, когато хората са по-склонни да влязат в контакт с пчели и оси и следователно възможността да бъдат ужилени, особено към края на летния сезон, когато осите и пчелите са най-заспали. Това може да доведе до риск от алергична реакция към отровата.

Aлергиите към отрова могат да предизвикат анафилактична реакция, която е опасна и животозастрашаваща. Въпреки това, много хора може дори да не знаят, че са алергични към отрова, докато не бъдат ужилени и след това потенциално да получат анафилактичен отговор. Капризната и непозната природа на алергията към отрова, съчетана с потенциала й да предизвика анафилактичен отговор, я прави важна алергия, за която трябва да сте наясно.

Всеки може да стане алергичен към ужилвания от пчели, ужилвания от оси или други ухапвания от насекоми, но най-вероятно да станат алергични към пчели са пчеларите. Тези, които работят в градините, също са по-податливи на реакция при ухапвания от насекоми. Въпреки това е необичайно да сте алергични към оси и пчели.

Симптоми на алергия към отрова

Локализирани реакции: Подуване на мястото на ухапване от насекомо, което може да бъде повече от 10 cm в диаметър и да продължи повече от 24 часа. Останалата част от крайника може да бъде засегната, но няма генерализирани симптоми. Тези реакции са по-чести при деца, отколкото при възрастни.

Леки системни реакции: Тези реакции се характеризират с подуване на кожата и копривна треска в област на кожата, отдалечена от ухапването от насекомо. Счита се, че децата, които изпитват тези реакции, не са изложени на значителен риск от бъдещи животозастрашаващи реакции в сравнение с други. Въпреки това, при по-големи деца и възрастни такива реакции се считат за рисков фактор за бъдеща тежка реакция.

Умерени/тежки системни реакции (анафилаксия)

Може да са налице някои или всички от следните симптоми:

  • Подуване на гърлото и устата.
  • Трудности при преглъщане или говорене.
  • Затруднено дишане – поради тежка астма или подуване на гърлото.
  • Копривна треска навсякъде по тялото, особено голяма копривна треска.
  • Генерализирано зачервяване на кожата.
  • Коремни спазми, гадене и повръщане.
  • Внезапно чувство на слабост (спад на кръвното налягане)
  • Колапс и безсъзнание.

Ужилването от оси и пчели понякога може да причини сериозни животозастрашаващи алергични реакции, така че е важно да знаете за какви симптоми да внимавате и какво да правите.

Анафилаксия и алергия към отрова

Анафилаксията от алергия към отрова е сериозно състояние, което изисква незабавно разпознаване и лечение. Чрез разбиране на симптомите и предприемане на превантивни мерки, хората с алергии към отрова могат да намалят риска от изпитване на животозастрашаващи реакции. Може да Ви бъде предписан автоинжектор на адреналин, ако съществува постоянен риск да развиете анафилаксия.

Автоинжектори при алергия

Има два типа автоинжектори – EpiPen и Jext – всеки от които е малко по-различен. Инструкции са включени и отстрани на всеки инжектор, ако забравите как да го използвате или някой друг трябва да ви постави инжекцията.

Не забравяйте, че ранната намеса е ключова за ефективното управление на анафилаксията. Ако вие или някой, когото познавате, е изложен на риск, консултирайте се със здравен специалист за персонализирани насоки и подкрепа.