Анаболни стероиди

Анаболни стероиди

Анаболни стероиди

Ще започнем тази статия с разграничаване на понятията Анаболен и Стероид, тъй като в природата съществуват стотици стероиди, но не всички от тях са Анаболни. Стероидите най-просто казано, представляват липиди, за които е характерно наличието на въглероден скелет състасвен от четири на брой съединени пръстена. Стероидите се различават по функционалните групи свързани с тези пръстени.

Анаболни или Анаболен е процес, който пряко стимулира Анаболизма в организма на живите организми. Това най-просто казано представлява процес от метаболитни пътища, чрез които се формират молекули от по-малки единици. В контекста на нашата тематика това означава, образуването на нови белтъчни структури, от по-малките им структурни единици – аминокиселините. Белтъчните структури изградат почти всяка тъкан в тялото ни, като мускулите не правят изключение. В този ред на мисли, повишеният Анаболизъм води до повишаване на мускулната маса.

История на анаболни стероиди

Началото на употребата на Анаболни Стероиди при хората не може да бъде определена с точност, но истинското и начало датира от началото на 30те години на миналия век, когато през 1931 г. немският химик Адолф Бутенанд за пръв път успява за пръв път да определи с точност хормонът Андростенон. Само няколко години по-късно, отново немски химик Леополд Рузицка успява да синтезира хормона, позволявайки по този начин безопасната му употреба от хора, като само години по-късно обединените усилия на двамата позволяват създаването на първата партида синтентичен Тестостерон, усилия за които и двамата получават нобелова награда.

От този момент нататък, неспирните проучвания в тази сфера водят до синтезирането на огромен брой Анаболни хормони, преки деривати (пройзводни) на Тестостерона и употребата им намира изключително широко приложение – от медицина, животновъдство и разбира се – спорт.

Анаболните стеродити в спорта

В спортните среди, употребата на Анаболни Стероиди променя хода на историята. Те позволяват на атлетите да достигнат постижения немислими и недостижими без тяхното приложение. През 60те години за пръв път е синтезиран Анаболен Стероид с една единствена цел – повишаване на спортните постижения. Този хормон и до днешни дни остава един от най-известните и използвани препарати и е известен, като Метандростенолон, Метандиенон и Дианабол. Употребата им позволява бързото изграждане на мускулна маса и сила, като драстично намалява времето за възстанояване. Те изключително много повишават способността на спортистите да поемат все повече и повече натоварвания.

В медицината, употребата на Анаболни Стероиди помага на пациенти с хронични, дегенеративни заболявания. Те са свързани със загуба на мускулна тъкан, помага на хора претърпели тежки инциденти. Отново посредством специфичната им способност да повишават анаболизма и регенеративните способности на организма, намират своето приложени в борбата с рака на гърдата и се използват, като терапевтични агенти при мъже с андропауза. Това е състояние при което организмът на мъжа не може да поддържа и произвежда така нужните му хормони за правилното функциониране и виталност.

В стопанството

В животновъдството, ролята на Анаболните Стероиди има същата цел. Повишаване на мускулната маса на животните с цел по-висока продукция, повишаване на тяхната издържливост и регенеративни способности. Като за целта се синтезират хормони предназначени специални за тях – пример за подобен Анаболен Стероид е Болденон. Той е производен на Тестостерона, но с леко изменена химична структура целяща основно повишаването на масата на животните.

Културизъм и фитнес

В 21ви век употребата на Анаболни Стероиди основно се асоциира с културизма и фитнеса. Независимо от нивото на атлетите и е масово разпространена, както сред професионалните спортисти, където без тяхната употреба не би било възможно постигането на невероятните резултати на които ставаме свидетели. Ползват се така и сред любителите, които искат да надминат генетичния си потенциал и да постигнат мечтаната визия, силови и спортни постижения. Към момента се използват над 30 различни Анаболни Стероиди под формата на инжекционни или орални препарати.

Това превръща темата за Анаболните Стероиди широко дискутирана. Много често те биват класифицирани, като вредни, опасни и дори отровни продукти, които сериозно увреждат здравето и не рядко биват възприемани от хората на равно с наркотичните вещества. Това води до масова заблуда сред огромен процент от хората. Като истината е много далеч от това и тук важи в пълна сила фразата – дозата прави отровата. Човек може да се отрови и умре след предозиране с Аспирин. Като за целта не е нужен особено висок прием на веществото, като през годините са регистрирани редица подобни случай.

В това отношение, Анаболните Стероиди са изключително безопасни препарати, при които е нужно разбирането на тяхната функция и влиание в организма и спазването на много елементарни принципи, с които да си гарантирате извличането на максимална полза с минимален до нулев риск от странични ефекти.

Прием на Анаболни стероиди

Приемът на Анаболни Стероиди, които най-често са синтетичен Тестостерон или негови деривати (производни хормони с промяна в химичната структура), води до подтискането на собственото пройзводство в организма, поради основната нужда на тялото ни да поддържа хомеостаза – състоянието на баланс. Това явление е временно, напълно обратимо. И при правилната им употреба не нарушава по никакъв начин правилната функция на ендокринната система. Анаболните Стероиди изразяват своята функция, посредством андрогенните рецептори, които са разположени в различни тъкани в тялото. Но в най-голяма степен в мускулната тъкан, а в контекста на темата и в мастната тъкан (колкото и странно да звучи това). Чрез тези рецептори, Анаболните Стероиди стимулират изграждането на нови белтъчни структури. Това води до повишаването на мускулната маса, както и загубата на мастна тъкан. Така се стимулират процесите на липолизата. Това е разграждането на мастната тъкан и уползотворяването и като енергиен източник.

Различните Анаболни Стероиди притежават различен по сила афинитет към тези рецептори. Прилагат се по различен начин и в различни дози, и имат различна сила на ефект. Всички те обаче притежават общ принцип на деиствие. Те неизменно водят до драстично подобряване на визията, силовите и атлетически постижения и общата виталност. Те могат да бъдат използвани, както самостоятелно, така и в комбинации. Това е в зависимост от целите на атлета, вида на спорта и неговите индивидуални биологични характеристики, като години, пол и др. Продължителността на приема на Анаболни Стероиди е пряко свързан с вида на използвания препарат/препарати, както и с горе-посочените фактори.

Важна информация за приема

Важно е да се отбележи, че употребата на Анаболни Стероиди е препоръчително да започне след приключване на пубертетския период. Това е така, тъй като освен че в този период естествените нива на хормоните са в своя пик. Тогава се формира и максималния брой на андрогенните рецептори в организма, както и че употребата им в смисъла на агенти повишаващи спортните постижения и визията, трябва да се използва при здрави индивиди, без предхождащи и/или настоящи здравословни проблеми.

Във всички останали случай, тяхната употреба, като наблягаме на думата употреба и не я бъркаме със злоупотреба. Трябва да следва прости принципи, чрез които всеки ще може да извлече оптималното и да постигне желаните резултати без да навреди по никакъв начин на своето здраве.

Консултирането със специалисти в сферата на спорта и употребата на Анаболни Стероиди е нещо, което горещо Ви препоръчваме. Така ще бъдете сигурни в успеха, елиминирайки всички възможни проблеми, които се свързват с неразбирането на тяхната функция, взаймодействие и начин на прием.

Повече по темата в блога на Зобим.нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *