Видове ключове

Видове ключове

Видове ключове. Съществува голямо разнообразие от ключове, да ги разграничим не е така просто, затова за успешна класификация, е необходимо първо да ги определим като типове. Разделението на типове ще съответства на типологията на заключващите устройства. Към този подход ще се придържаме.

Видове ключове

Сега на съвременния пазар има много производители на ключове, в същото време всеички те използват типове ключове, проверени в годините.

Така например „английският“ ключ със зъбци (може да е едностранен и двустранен) се използва за цилиндров механизъм. Английският ключ е   най-често срещан, но и най-малко надежден. Ключът в ключалката на английския апартамента, на бучки с нарезит (тайни) на един надлъжен ръб и трапчинка.

Финландският ключ има полукръгъл профил, за първи път разработен от фирма Abloy.

Съвременните производители предлагат модерни, усъвършенствани модели ключове, като например „интерактивни“, с вграден в профила магнит, който прави контакт с цилиндъра на ключалката и така повишава степента на секретност.

Перфорираните ключове се считат за доста надеждни. Ключовете на ключалките на цилиндрите са маркирани с малки гънки, дупки и вдлъбнатини. И има разновидности ключове с магнитни вложки и плаващи щифтове.

В съвременния свят се използват електронни ключове, като тези за домофоните и др. електронни системи за достъп. Могат да са „магнитчета“, „чипове“, наричат ги с много имена, също и карти.

От неотдавна на пазара се появиха механически ключове с вградени чипове (електронни ключове), по подобие на тези за автомобилите.

И да не забравим да споменем кодовите ключовете от кодова  ключалка, която е съставена от набор цифри, който запомняме и съхраняваме в ума си.

Много хора инсталират метални входни врати, с цел защита на дома си. Но дори и такъв дизайн не е в състояние да защити дома от кражба, ако няма заключване за качество. Различни видове и видове заключващи механизми оказват влияние върху надеждността на вратата и са отговорни за удобството, както и за безопасността при използването на този дизайн.

Остава важното условие – не губете ключовете си. При нужда от съвет се обърнете към денонощно дежурен ключар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *