Глутатион – дефицит, дневна норма и как да си го набавим?

Глутатион – дефицит, дневна норма и как да си го набавим?

Как да определим дали имаме дефицит на глутатион в тялото?

Попадайки под въздействието на неблагоприятни външни фактори, психологически стрес и инфекции, количеството на синтезирания глутатион в човешкото тяло намалява. Основният признак на липсата му е намаляване на общия мускулен тонус, сънливост и летаргия, депресивно настроение.

При продължителна липса започва процесът на преждевременно стареене на всички тъкани, развиват се заболявания на черния дроб и бъбреците, могат да се появят неоплазми. В резултат на отслабена имунна система човек става по-податлив на инфекциозни заболявания.

Допълнителни източници

Дори при идеално балансирана диета не винаги е възможно да се осигури естественият синтез на необходимото количество в организма.

В такава ситуация на помощ идват хранителни добавки и специални препарати, които съдържат този трипептид. Те идват в различни форми и могат да бъдат изядени, инжектирани директно в кръвния поток или вдишани в тялото. С помощта на такива добавки може бързо да се елиминира дефицитът на глутатион, предотвратявайки отслабването на имунната система.

Каква е дневната норма на глутатион в човешкия организъм

Оптималната дневна доза зависи от възрастта и общото здравословно състояние на индивида, както и от наличието на хранителни вещества в ежедневната диета. Производството на трипептид в тялото намалява с възрастта, така че добавката на глутатион често е необходима за хора над 50 години.

Дневната норма на трипептида се определя, като се вземат предвид всички тези фактори и варира от 50 до 600 mg. Експериментално е доказано, че добавките с глутатион се приемат най-добре заедно с аскорбинова киселина – така трипептидът се усвоява по-бързо от организма.

Препоръчителна употреба и странични ефекти

Най-популярните форми на добавки с глутатион са перорални капсули и прах за инжектиране. Трипептидът не трябва да се приема с алкохол, а ако използвате други лекарства, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Добавките с глутатион обикновено се предписват за 1 месец. Ако е необходимо, курсът на лечение може да се повтори, но само след прекъсване от 3-4 седмици.