Екстрактът от гъба шийтаке

Екстрактът от гъба шийтаке

Екстрактът от гъба шийтаке

Екстрактът от гъба шийтаке е концентрат от лентинан (b D-1,6; b D-1,3-глюканов полимер). Той е напълно натурален, добива се от гъба с произход от Далечния изток.

 

Въведение за гъба шийтаке

Шийтаке гъба с научно наименование Lentinus edodes. Характеризира се не само с естествения си произход без никаква химическа модификация, но и с молекулярната си конформация в тройна спирала, която му придава научно доказана активност. Много изследвания, предимно японски, доказват ефективността му в поддържането на защитните сили на организма. Всъщност вече се признава, че промяната на защитните способности води до преждевременно стареене на кожата. Благодарение на високата си концентрация в лентинан, екстрактът от гъба Шийтаке ще стимулира имунната защита на кожата и ще помогне за ограничаване на последствията от агресии (хронично излагане на ултравиолетови лъчи, вируси, алергени, замърсители…). Това е биодинамична съставка, особено полезна за забавяне на една от основните причини за стареене чрез нейната ефективност при подсилване на механизмите за биологична защита на кожата. Особено се препоръчва като защитен агент, предотвратяване на стареенето и за грижа за чувствителна и деликатна кожа, подложена на излагане на слънце и ежедневен стрес.

 

Противовъзпалителен ефект на гъба шийтаке

За определяне на противовъзпалителния ефект на екстракта от гъба Шийтаке е показано въздействието му върху ензима фосфолипаза А2. Всъщност фосфолипазата А2 е ключов ензим, който участва във възпалителния процес. След кожни агресии, възпалителният процес започва с разграждането на фосфолипидите. Това разграждане е свързано с активността на фосфолипаза А2. Този ензим включва освобождаването на арахидонова киселина, която участва във възпалителния процес. Инхибирането на този ензим има благоприятен ефект, тъй като ограничава възпалителния процес. Екстрактът от гъба Шийтаке инхибира активността на фосфолипазата при ниска концентрация от 1% и следователно има интересна противовъзпалителна активност.

 

Ползи от гъби Шийтаке

Използването на екстракт от гъби Шийтаке ще помогне за:

  • подсилват естествените защитни сили на кожата
  • ограничават последиците от агресиите (UV, свободни радикали)
  • защита на кожата от дерматит свръхчувствителност

 

Заключение

Екстрактът от гъби Шийтаке е напълно естествена активна съставка за укрепване на защитната система на кожата. Неговите изключителни имуномодулиращи свойства идват от неговия активен принцип: лентинан, действащ в синергия с комбинация от есенциални аминокиселини, микроелементи и витамини. В процеса на стареене и след агресия (UV лъчи, свободни радикали, алергени) имунната защита на кожата е отслабена. Екстрактът от гъба Шийтаке ще стимулира естествената защита на кожата чрез активиране на имунокомпетентните клетки (клетки на Langherans, макрофаги, кератиноцити). Тези клетки ще модулират имунния отговор на кожата и ще й помогнат да се върне към нормалното си ниво (което е нивото на атакуваната млада кожа). По този начин екстрактът от гъба Шийтаке помага на кожата да се защити от агресия.