Емоционалната интелигентност EQ

Емоционалната интелигентност EQ

Как да разработим емоционалната интелигентност EQ в три стъпки?

Психолозите смятат, че емоционалната интелигентност EQ, подобно на IQ, е заложена генетично. Но за разлика от нивото на интелигентност, EQ се развива много по-лесно. Можете да платите пари и да ходите на курсове или можете да следвате следните, цитирани по-долу три стъпки абсолютно безплатно:

1.Записвайте своите емоции

Водете си ръкописен дневник или бележка на телефона, в който ще записвате състоянието си през деня. Това е изключително важно и е първо правило по пътя на Вашата емоционална интелигентност. Фокусирайте се върху конкретните събития на деня: анализирайте състоянието си след важни срещи, нови познанства и значими събития. Намерете спусъците, които ви карат да изпитвате различни емоции и ги запишете. Така ще разберете как и какво отговаряте, но не се питайте защо това се случва.

„Най-простата практика е да поставяте три напомняния на ден с въпроса“ Какво чувствате сега? „. Когато хората започнат да осъзнават как се чувстват през целия ден, те правят много открития за себе си – често неприятни. Например човек забелязва, че по време на работа изпитва или страх, или раздразнение. И тогава той осъзнава, че трябва да започнете да правите нещо, за да изпитате повече мир. Това е, първо, трябва да сте наясно с емоциите, за да започнете да работите с тях ”, казва Алена Альошина.

  1. Втора важна стъпка. Намерете източника. Когато разберете какво и кога чувствате, разберете защо това се случва. Какво точно Ви ядосва? Или пък Ви е накарало да се радвате? Трябва да разберете истинската причина за емоциите си. Не преценявайте себе си, просто разберете източниците.
  2. Управлявайте емоциите си. Когато разберете как се чувствате и защо, преминете към третата, изключително важна стъпка, а тя е контролиране на емоциите.

Помислете как можете да си възвърнете състоянието на спокойствие, когато се ядосате. Намерете нещо, което ще ви зарадва в моменти на тъга. Изберете механизъм, който ще ви доведе до правилното състояние и непрекъснато го използвайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *