Етапи при кучетата и контрол на теглото

Етапи при кучетата и контрол на теглото

Етапи при кучетата и контрол на теглото

Кучетата се възприемат като част от семейството. В много случаи те са обичани и пълноправни членове на всяко домакинство. За да се грижим правилно за кучето си е важно да сме наясно с различните етапи от живота му. Всеки етап притежава уникални предизвикателства и специфики както и контрол на теглото.

  • Първия етап от живота на всяко куче започва с неговото раждане и свършва чак след навършване на шестмесечна възраст.

Този етап се характеризира с високи нива на енергия, игривост и любопитство. Кученцата са силно зависими от майка си за топлина, защита и храна. В следствие на разнообразието им от взаимодействия те формират важни умения за социализация.

  • Втория етап е юношеството.

Този етап започва след навършването на шестмесечна възраст и продължава до две годишна възраст. По време на този етап кучетата претърпяват значителни поведенчески и физически промени. Те придобиват по-голяма независимост и увереност. През този етап кучетата обикновено стават полово зрели.

От две до осем години кучета се намират в зряла възраст. По време на този етап кучетата достигат края на своето физическо развитие. Те достигат своя пълен размер. Обикновено кучетата в този етап са по- уравновесени и улегнали. Те имат изразени предпочитания и утвърдени личностни характеристики.

Кучетата в зряла възраст са по-предвидими и по-малко разрушителни

В предпоследния етап от своето жизнено развитие кучетата се намират в така наречената зряла възраст. Този етап започва около осемгодишна възраст за повечето кучета.

В този етап кучетата започват да проявяват признаци на стареене. Те са изразяват в влошаване на знанието и слуха, както и намалена подвижност. В този етап кучетата са по-склонни да развиват различни здравословни проблеми. Възрастните кучета се нуждаят от редовни ветеринарни посещения, умерени упражнения и диета предназначена за техните специфични хранителни нужди.

Последния етап от живота на кучето се характеризира със значителен спад в качеството им на живот. В този етап собствениците трябва да вземат трудно решение за това да евтаназират своето куче. Това може да е изключително емоционален процес. Важно е в последните да осигурите много любов и комфорт на вашето куче.