Забележителностите на Банско и Разлог

Забележителностите на Банско и Разлог

Забележителности в Банско

Банско е най-посещаваният град разположен на територията на Национален парк Пирин. За повечето туристи е известен като първокласен ски курорт, но не всеки знае, че Банско е един от най-старите градове в България.

Банско е с богато културно наследство.

Точната дата на основаването на града е неизвестна, според археологически находки, открити от учени, е установено, че първото селище се появява тук, по време на управлението на Римската империя.

Локация

Градът се намира на 160 км южно от столицата на България – София и на 250 км югоизточно от Солун в Гърция, на височина от 936 м надморска височина, на североизточните склонове на Пирин планина. Комбинацията от красотата на националния парк Пирин на юг, старите улици на малък град с неговата история и традиции, нови хотели и модерна система от пътеки и лифтове, превръщат Банско в престижен и желан ски курорт в Източна Европа – истинска алтернатива на Алпите.

Развитие през вековете

До началото на двадесети век градът е едно от най-големите и най-важни селища на турската империя. През 1912 г., след края на Балканската война, Банско става част от независима България. В Банско историческата местност е добре запазена, а любителите на екскурзиите ще имат възможност да се разходят по невероятно красивите стари улици и да видят приказно красиви сгради с дълга история. Един от главните исторически символи на Банско е Църквата Света Троица, която се намира се в самия център на града. Разбора се голяма част от туристите, посещаващи живописния град, са ски любители.

В продължение на няколко десетилетия от миниатюрно планинско селище Банско се превръща в първокласен курорт с развита инфраструктура, условията за практикуване на зимни спортове са просто перфектни. В последните години се построиха и десетки луксозни спа хотели с отлични условия за отдих.

Районът, в който се намира градът, е природна забележителност от световно значение.

Може би е новост за Вас, но в непосредствена близост до Банско има стотици езера, както и десетки планински върха. Тези невероятни места са богати на лечебни минерални извори, които също се радват на заслужено внимание на туристите. Банско е идеалното място за семейна и спа почивка, възстановяване и тонизиране.

Материалът е предоставен с любезното съдействие на спа хотел в Банско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *