Защо е важно навременното почистване на DPF филтъра

Защо е важно навременното почистване на DPF филтъра

DPF: Защо е важно да почиствате правилно и редовно DPF филтрите на своя автомобил

За превантивната поддръжка на колите се говори много в последните няколко години. Особено когато става дума за филтри на дизелови частици (DPF филтри). И как тяхното почистване и поддръжка трябва да бъдат интегрирани в графика за техническа поддръжка на колата. Редица фактори могат да допринесат за това, кога трябва да се извърши почистването на филтрите. Но всички те ще трябва да бъдат почистени в определен момент. Прочетете следващите редове, ако искате да разберете през какъв период от време е добре да се почистят филтрите. Както и каквъв е най-правилният начин да се извърши това.

Колко често трябва да се почистват DPF филтрите?

Факторите, които допринасят за това, колко често ще се нуждаят от почистване DPF филтрите, са много и включват очевидни неща като пробег, галони изразходвано дизелово гориво и брой часове работа на двигателя. Съществуват обаче и други фактори като състоянието на двигателя и обслужването. Те които могат значително да повлияят на интервалите на почистване. Дори фактори като качеството на използваното гориво също биха могли да окажат влияние. Истинският отговор на въпроса колко често ще трябва да се почистват филтрите е: различно за всяко превозно средство.

Важно е да се отбележи, че почистването на филтъра за твърди частици е различно от активния или пасивен регенериран филтър в автомобила. Докато правилното регенериране е важно, то не премахва пепелта от филтъра. Много шофьори приемат, че след като бутонът Regen бъде натиснат, саждите се разтварят и се избутва изпускателната система. Това, което наистина се случва, е пепел да се натрупа във филтъра и да се намали ефективността му с течение на времето. За правилното почистване на DPF филтъра, вие ще трябва да го извадите от автомобила и да го подложите на подходящо пълно почистване.

Какво се включва в правилното почистване на DPF?

Правилното почистване на DPF ще изисква използването на специализирано оборудване. Системата е уникална- процесът използва въздух под високо налягане, за да проникне и да разруши блокирането на клетките (малки канали, съдържащи сажди) и екстремно засмуква, за да изтегли сажди от същата клетка. В зависимост от това, колко е напълнен филтърът, може да се наложи да бъде изложен на печене в специална фурна. Фурната излага филтъра на много високи температури, за да ‚разбие‘ замърсителите, така че те да могат да бъдат отстранени. Правилното почистване на вашия DPF ще помогне на вашите автомобили да работят по-добре и да бъдат по-чисти и по-ефективни. Това не само ви спестява пари за поддръжка, но може да ви спести престой в сервиз, както и много по-високата цена на пълния заместващ филтър, ако почистването е пренебрегваноза твърде дълъг период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *