За хипнотерапията и техниките, които се използват

За хипнотерапията и техниките, които се използват

Какво представлява хипнотерапията?

Хипнотерапията е допълнителна техника, която използва хипноза, за да помогне при лечението на различни специфични симптоми или състояния. Хипнотерапията действа, като предизвиква хипнотично състояние, което се отличава с осъзнаване на будност. Това реално позволява на хората да изпитват откъснато външно внимание и да се фокусират върху вътрешните преживявания.

Понякога се използва като част от план за лечение на фобии и други тревожни разстройства

Понякога се използва и за управление на болката, отслабване, спиране на тютюнопушенето и редица други състояния.

Официалните изследвания в терапевтичните приложения за хипноза започват в края на 1700-те години, но не придобиват научна достоверност до много по-скоро. Съвременните изследователи са наблюдавали допълнително как може да се използва хипноза, кои състояния може да лекува и доколко ефикасна може да бъде сравнена с други лечения.

Техники

По време на сесия за хипнотерапия хората преминават през процес, който предизвиква състояние, подобно на транс, което им помага да съсредоточат ума си, да реагират по-лесно на предложенията и да се отпуснат дълбоко. Хипнотерапията използва повишеното осъзнаване на хипнотичното състояние, за да ви помогне да се съсредоточите върху даден проблем по-задълбочено. Хипнотерапията използва техники, включително:

  • Релаксация. Ще бъдете напътствани от хипнотерапевта, за да се визуализирате в състояние на спокойствие и релаксация, дори когато се сблъсквате с проблематично поведение или обект на вашите страхове.
  • Предложение. Вашият хипнотерапевт може да направи нежни предложения за промени в поведението, които могат да ви помогнат да преодолеете проблема си. Например може да ви научат да се виждате като подкрепящ съветник по време на фобийна реакция, като по този начин се научите да се доверявате на себе си и способността си да преодолеете ситуацията.
  • Умения за справяне. Може да ви научат на определени когнитивно-поведенчески умения за справяне, като напътствани образи и СТОП! техника, която можете да използвате, когато се сблъсквате със страхове или тревоги.
  • Изследване на минали преживявания: Може дори да бъдете насърчени да говорите за първия път, когато сте преживели поведението или проблема, който се опитвате да преодолеете и как сте се чувствали в този момент.