Какво изобразяват православните икони

Какво изобразяват православните икони

Какво изобразяват православните икони

Какво изобразяват православните икони – блеклото върху иконите не е средство за прикриване на телесната голота, облеклото е символ. To е тъканта на делата на светеца. Един от важните детайли са гънките. Характерът на гънките на дрехите на светците свидетелства за времето, в което е била нарисувана иконата. През VIII-XIV век гънките са били чести и малки. Те говорят за силни духовни преживявания, за липсата на духовен мир. През 15 – 16 век гънките се изчертават прави, дълги, редки. Чрез тях като че ли се пробива цялата еластичност на духовната енергия. Те предават пълнотата на подредените духовни сили.

Около главата на Спасителя, Божията майка и Божиите светии, иконите изобразяват сияние във формата на кръг, който се нарича ореол. Ореолът е образ на сиянието на светлината и Божествената слава, което също преобразява човек, който е обединен с Бог.

На иконите няма сенки.

Това се дължи и на особеностите на мирогледа и задачите, пред които е изправен иконописецът. Небесният свят е царството на духа, светлината, той е ефирен, няма сенки. Иконата разкрива неща, създадени и произведени от Светлина, а не осветени от светлина.

Ние сме онлайн магазин за Православни икони, „BGikoni“

Местоположението ни е в София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница, София

Можете да се свържете с нас на тел.+359 886 811 379.

Символи на жестовете, изрисувани на иконите:

  • Ръката, притисната към гърдите – сърдечна съпричастност.
  • Вдигнатата ръка е призив за покаяние.
  • Ръката, протегната напред с отворена длан, е знак за подчинение.
  • Две вдигнати ръце – молитва за мир.
  • Ръце вдигнати напред – молитва за помощ, жест на молба.
  • Ръцете притиснати към бузите – знак за тъга, скръб.
  • Символът на Троицата

Символът на Троицата е Бог Отец, Бог Син, Бог Свети Дух или мъдрост, разум, любов. Една от трите основни икони, които трябва да има във всеки дом. Пред иконата се молят за прошка на греховете. Счита се за място на изповедалня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *