Как правилно да боядисаме стени  – част 3

Как правилно да боядисаме стени  – част 3

Правилно боядисване на стени. За тези, които изобщо не са бояджии.

Ако увиете тавата със слой фолио, тогава след работа ще бъде достатъчно да я извадите и изхвърлите. Самата тя ще остане чиста.

Не потапяйте ролката напълно в боята. Превъртете го няколко пъти върху повърхността на боята и след това върху горната част на тавата, за да разпределите материала равномерно. Предварително навлажнете ролката във вода и я изцедете: по този начин боята ще насити по-добре козината и ще бъде добре нанесена върху стената от самото начало.

Правилно боядисване. Завършете прецизно ъглите.

За най-добър резултат и по-бърза работа първо внимателно се боядисват всички ъгли и контури на кръстовищата, а след това основната повърхност. Има два основни варианта за извършване на наслояване при боядисването на стени.

Първо:

С помощта на малка четка бавно нарисувайте ивици с ширина 5-7 см по таванските первази, в ъглите, при цоклите, както и около радиатори, контакти и ключове. За да защитите тавана, можете да запечатате острието на шпатулата с маскираща лента и, като я поставите върху ъгъл, спокойно боядисайте с четка.

Вторият вариант:

Залепете фугите към тавана и другите повърхности с тиксо, като загладите добре фугата с шпатула, за да не тече боя. Цялата повърхност на лентата не е необходимо да се изглажда, в противен случай самозалепващата лента ще бъде трудна за отстраняване.

Залепващата лента на тавана може допълнително да се боядиса по ръба с бяла боя:  така тя веднага ще попадне в празнината и след боядисване на стената с различен цвят границата ще бъде идеална.

  1. Нанесете първия слой боя при боядисване на стените

Преди да започнете работа по боядисването на стени:  затворете вратите и прозорците, за да избегнете течения и да задържите влагата. Така боята ще изсъхне по-бавно и равномерно. Освен това можете да напръскате вода с пистолет. Както и да запечатате прозорците с филм, за да ги предпазите от пряка слънчева светлина.