Консерванти в храната за кучета

Консерванти в храната за кучета

Консерванти в храната за кучета. Miko Karb е фуражна добавка за предотвратяване на замърсяване на фуражните суровини и храните за животни от плесени и патогенна микрофлора по време на съхранение. Странични ефекти и усложнения при прилагането на тази добавка (отново в регламентирано количество) не са установени.

Консерванти в храната за кучета

Калиев сорбат (E202). Предотвратява развитието на плесени и дрожди. Включен в списъка на най-популярните консерванти. Проведени са множество изследвания, които показват, че добавката може да се счита за безвредна в дози, които не надвишават максимално допустимата норма в храната за кучета. Алергичността на веществото е изключително ниска. Той няма канцерогенни или мутагенни ефекти върху тялото на животното и не е тератоген (т.е. не засяга развитието на ембриона).

Пропил галат (E310). Евтин изкуствен консервант, използван в хранително-вкусовата промишленост за предотвратяване на окисляването на мазнините. Тази добавка обаче не е толкова безвредна в кучешката храна – не напразно е забранена за употреба в производството на консерви и пюрета за бебешка храна. Има доказателства, че пропил галатът може да причини алергични симптоми (до астма), стомашно дразнене, проблеми с черния дроб и бъбреците. Изследвания върху мишки показват, че съединението е способно да провокира растежа на ракови тумори. Препоръчваме да избягвате храна за кучета и котки, която съдържа този химикал.

BHA (англ. BHA) е друг антиоксидант, който не вещае нищо добро, ако се добави в храната за кучета. Бутилхидроксианизолът е химическо восъчно вещество, получено в резултат на химическа реакция. Във фуражите служи като консервант и антиоксидант, спомага за запазване на цвета и вкуса на готовите продукти. Отношението към този консервант в различните страни е двусмислено: в някои той е напълно или частично забранен за употреба в хранително-вкусовата промишленост, докато в други се счита за безопасен (в разумни дози). Това се дължи на разликите в резултатите от изследвания върху различни видове животни. Най-добре е обаче да избягвате храни, съдържащи BHA.