Красотата на перголите

Красотата на перголите

Красотата на перголите

В далечното минало перголите са били използвани заради лозите. Лозите се захващали и се виели по елементите на постройката. Това позволявало удобно да се берат висящите гроздове. И още една практична функция – това е място, където човек може да се скрие от силното лятно слънце.

В настоящето перголи се наричат разнообразните, но и приличащи се постройки, Те всички имат прилика с перголите от древността. Само, че по-рано е било проето да се смята, че пергола са съединените помежду им арки, изпълняващи функция на коридор между отделните части на градината.

С помощта на перголите е било възможно да се скрие човек от любопитните погледи в определена част на градината, да си създаде уединено кътче за усамотение или за общуване на спокойствие.

Изключително ефектна е зелената – жива пергола. Буйната зеленина я прави наподобяваща на горски кът насред лятната градината. Във вътрешността й можете да поставите столове с плетени облегалки.

Съвременните перголи имат модерно осветление, камина. Всичко, каквото пожелаете! Може да си направите и пълноценна лятна кухня.

От какво и как се прави  пергола?

При изготвянето й могат да се изпозват следните материали:

  • Дървесина от различни видове
  • Метал
  • Камък
  • Пластика и металопластика
  • Комбинация между материалите

 

Перголите могат да имат квадратна или правоъгълна форма, да имат арка или наклонено покритие. Изборът на формата е според Вашето предпочитание.

 

Италиански форми на перголите

Изключително изящно изглежда пергола във вид на арка. Тя заема по-малко място и е просто незаменима за една не много голяма градина. Псобено са красиви двойните и тройни ярки, обвити с живописни цъфтящи растения.

Красотата на перголите и приложението им

Интересното е, че в много европейски страни голяма популярност имат извънградските сватбени церемонии, където за празнична арка за младоженците се използва конструкцията от лозови свежи зелени растения с красиви гроздове, което отново потвърждава красотата на арките като съоръжения.

Декоративната решетка е един от видовете италиански перголи. Това достатъчно голямо съоръжение, което може да съдържа в свояята конструкция както врати , така и прозоръчни отвори. Това е оригинално дизайнерско решение, което със сигурност би оценил всеки градинар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *