Лечебна гимнастика

Лечебна гимнастика

Какво представлява лечебната гимнастика? За кого е полезна тя? Лечебната гимнастика – това е метод на лечение (рехабилитация) и профилактика на заболяванията чрез физически упражнения. Всяко движение развива специфична мускулна група или орган (например бягането развива белите дробове, засилва сърдечно-съдовата система, повишава общия мускулен тонус; навеждането напред / назад / отстрани ви позволява да поддържате здрава подвижност на лумбалния гръбначен стълб и стимулирате работата на червата). Квалифициран физиотерапевт винаги индивидуално избира набор от упражнения, в зависимост от основното заболяване на пациента и общото му здравословно състояние.

Може ли да бъде използвана като профилактика за да поддържаме здраво тяло и дух, едновременно?

Най-доброто лечение на болки в гърба е профилактиката. Затова на уроците са поканени не само хора, които вече са се сблъскали с проблеми с гърба, но и всички, които искат да предотвратят възможни проблеми със гърба. Занятията по терапевтична гимнастика са предназначени за хора, занимаващи се със заседнала работа, със заседнал начин на живот, за предотвратяване на проблеми с гърба, както и със съществуващи заболявания. С помощта на коригиращи физически упражнения можете да намалите или предотвратите различни деформации на тялото, например неправилна стойка.

Упражненията включват физически упражнения за сила, упражнения за разтягане и баланс, като най-важното нещо е тренирането на дълбоки мускули, тъй като основната му функция е стабилността на гръбнака и фиксирането на скелета. Физическите упражненията се изпълняват легнало, на четири крака и в седнало положение. По време на занятията се използват спомагателни устройства – топки, пръчки, гири и др. Много внимание се обръща на укрепването на мускулите на корема, което е важна предна опора за лумбалния гръбначен стълб.

Гимнастиката не се препоръчва на хора със заболявания на стомаха, жлъчния мехур и други вътрешни органи, както и с хипертония. За други заболявания се консултирайте с началника на отдела.

За подобряване на здравето предлагаме следните групови и индивидуални класове:

Пилатес, аеробика, йога, Гимнастика за бременни жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *