Лечение на сънливостта

Лечение на сънливостта

Лечение на сънливостта

Лечение на сънливостта. Как модафинил ни държи да сме будни

Модафинил, известен също с търговската си марка Provigil, е централен нервен стимулант, за лечение на сънливост през деня при лица, които имат състояния, включващи нарколепсия, разстройство на работа на смени и сънливост, причинени от медицински състояния като като сънна апнея.

Много хора обаче го използват , за да увеличат производителността, да се борят с умората и да помогнат при интелектуални предизвикателства.

Предполага се, че модафинил има по-малко пристрастяване от други психостимуланти като амфетамин, но някои доказателства сочат, че са възможни зависимост и злоупотреба. Модафинил обаче може да причини някои сериозни неблагоприятни ефекти и трябва да се приема само когато е предписан от лекар.

Какво е модафинил?

Модафинил понякога се нарича „средство за насърчаване на будността“. Изследователите вярват, че това лекарство действа чрез увеличаване на синаптичната наличност на невротрансмитери като моноамини, катехоламини, допамин, серотонин, аденозин и норадреналин. Модафинил засяга хипоталамуса, хипокампуса и амигдалата, които са части от мозъка.

Модафинил е таблетка, приемана през устата обикновено веднъж дневно.  Повечето хора, които работят през деня, приемат лекарството сутрин на пълен или празен стомах. Работниците на смени, които приемат лекарството за насърчаване на будността, приемат лекарството, преди да започнат дежурствата им.

Какво лекува модафинил?

Модафинил се използва за лечение на проблеми със съня, възбудата и будността. Някои състояния, лекувани с модафинил, включват следното:

  • Нарколепсия
  • Разстройство на съня на смяна
  • Обструктивна сънна апнея
  • Травматично увреждане на мозъка
  • Адювантно лечение на депресия
  • ADHD
  • Седация поради лекарства

Модафинил може да бъде ефективен за насърчаване на будността, когато се приема, както е предписано. Следвайте инструкциите на Вашия лекар. Не приемайте Вашето лекарство в по-голяма доза, по-често или за по-дълъг период от време, отколкото Ви е инструктирал Вашият лекар.

Това лекарство също не трябва да се използва като заместител на адекватен сън. Продължете да поддържате добри навици за сън и си почивайте достатъчно всяка вечер, докато приемате това лекарство. Ако все още се борите да поддържате будност, дори когато приемате модафинил, говорете с Вашия лекар за симптомите и възможностите за лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *