Методика на коучинга

Методика на коучинга

Методика на коучинга

Методиката за коучинга е насочена към постигане на резултати, а не към решаване на проблеми. Често хората идват при коуча, треньор със собствени проблеми, а не с ясно формулирана цел. А задачата на добрия треньор е да идентифицира целта и резултатите, към които се стреми другият. Между другото, тези хора, които идват с конкретна молба, се наричат ​​треньори.

Но какво означава думата треньор? Звучи като от английската дума коуч и не означава нищо повече от количка, микробус или карета, в които човек се движи от точка А до точка Б. И ако се замислите, то в действителност треньорът е вид платформа, която движи човек във времето и пространството, но самият човек контролира тази платформа.

Коучингът не е това, което изглежда.

Методика на коучинга. Когато самият аз се опитах да открия разликата между коучинг и други видове услуги в бизнес консултирането с най-прости думи, попаднах на мисълта, че самите треньори не знаят разликата между един и същ коучинг и обучение. След като прочетох статиите на такива „специалисти“, избрах коучинг за първото си сертифициране.

Но това се оказа напълно не това, което очаквах. Първоначално мислех да отстъпя и само навикът да довеждам всичко до края, дори и да не се вижда най-добрият резултат, се спаси от такова решение.

Индивидуален или групов коучинг

И всичко това, защото много „гурута“ мислят, че коучингът е, когато коучът работи с клиент един на един, а обучението е, когато има много клиенти, а треньорът работи с група хора наведнъж. Това е изключително погрешно тълкуване и объркване на понятията. По приятелски начин би си струвало да се напише отделен материал, за да се разбере какво е обучение. Но днес само за коучинг.

Коучингът може да бъде както индивидуален, така и групов. И ако сте избрали треньор, който да реши вашите проблеми, просто го попитайте каква е разликата между обучението и груповото обучение. Ако получите ясен отговор, който ще опиша по-долу, тогава поздравления: избрали сте добър специалист.