Модафинил – проучвания за този продукт

Модафинил – проучвания за този продукт

Модафинил – проучвания

600 милиграма – толкова модафинил е необходим за могат пилотите от американските военновъздушни сили да прекарат 40 часа без сън при подготовка и изпълнение на операция. При това скоростта на реакцията и точността им остава практически на същото ниво през цялото време. Препаратът се използва при военно-въздушни операции с голям интензитет и продължителност от ВВС на САЩ (USAF). Отделно в щата Мериленд, САЩ, този препарат се използва за дългосрочни операции на полицията за подобряване на концентрацията. Списанието на Канадското медицинско дружество твърди, че в комплекта за първа помощ на космонавти на МКС модафинилът присъства, за да „оптимизира производителността при натрупана умора“.

Модафинилът е препарат от класа на аналептиците

Целта на тази група лекарства е да влияят на центровете на продълговатия мозък, за да стимулират жизнените функции на дишането и кръвообращението. С други думи, модафинил стимулира и ободрява.

Modafinil, както и Adderall и Ritalin, най-често се предписват на пациенти с нарушение на дефицита на вниманието и нарколепсия. Но в случая на модафинил, той често се използва като усилвател на когнитивните способности.

Модафинилът повишава нивата на хистамин и оказва влияние върху невротрансмитерната система на мозъка, като подобрява концентрацията. Подобен ефект могат да разпознаят тези, които страдат от алергии. В такива случаи се предписват антихистамини, които действат точно обратното – понижават нивото на хистамин в организма. По същата причина е строго забранено на хора с алергия да се приемат модафинил.

Мета-анализ на действието на Модафинил

Учените от Оксфордския университет събраха всички проучвания за модафинил и въз основа на тях извършиха метаанализ на действията му. От 267 проучвания, 92 са били премахнати, тъй като те са тествани на животни. Тогава други 151 са премахнати, поради факта, че няма тест за плацебо ефект. 24 от 24-те останали проучвания дадоха едни и същи резултати: тези, чвърху които бяха проведени експериментите, бяха по-способни да преминат тестове, свързани с гъвкавостта на мисленето, работа с информация и концентрация.

  • Модафинилът е отдавна разрешен в САЩ за лечението на някои заболявания и не е внесен в контролирания списък
  • Той е сравнително безопасен, въпреки че има редки нежелани реакции (1 на 1000 случая), като всяко друго лекарство
  • Не е пристрастяващ
  • Не причинява халюцинации или еуфория и изобщо всяка промяна в настроението

Всичко това се потвърждава от проучвания на уважавани чуждестранни учени. Между другото, в Русия например не са публикувани проучвания по този въпрос все още. Тове не означава, че Спецназ не ползват подобни мозъчни стимуланти при изпълнение на професионални бойни задачи.

Източник: ModafinilBulgaria.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *