Още за цветовете на виното – част 1

Още за цветовете на виното – част 1

Цвят на бяло вино

Ако бялото вино блести със светлина и блести с лъчите си, това означава, че не е много плътно и не е остаряло в дъбови бъчви. Прозрачните вина са млади, леки, с висока киселинност.

Вината притежаващи своя жълт цвят и той не е толкова тъжен, колкото изглежда. Всъщност техният вкус и аромат са по-богати, отлежават се в дъбови бъчви или на остатъци. Те могат да бъдат сладки и ярки, благодарение на технологията на тяхното производство, което Ви позволява да извличате максималните захари и пигменти от гроздето и кожите им.

Степента на насищане на цвета на бялото вино показва нивото на „богатство“ на неговите характеристики. Например, цветът на Шардоне може да варира от бледо жълто с намек за платина до слама. Много лекото Шардоне казва, че не е остаряло в дъбови бъчви и има пикантност. Шардоне, като течно злато, отлежава в дъб и се гордее с богата текстура. Освен това, ако сладостта на виното се дължи на продължителния контакт на сока от гроздето с кожата му, това автоматично води до увеличаване на интензивността на цвета му.

Вината, в чийто цвят се виждат зелени нюанси, са по-остри, с тревисти зелени аромати на червен пипер и бял пипер, както и зелен фасул. Вината, които се оцветяват повече медни и златни нюанси, обикновено са по-плодови, те се усещат като кайсия, праскова, портокал и ананас.

Нека да разгледаме белите вина от долината на Лефкадия. Колекцията Licuria Hermitage е вино със светъл сламен цвят и ярки отражения, а отлежалото Lefkadia Viognier вече е светло жълто със златни отражения.

Цвят на червено вино

За много професионалисти определението за сочност и цветови оттенък е трудна задача. Нар, тъмно розово, светло черешово – най-често „червено“ е просто обозначение на вида.

Оттенъкът се определя от третирането на събраното грозде и от желанието да се извлекат много танини от кората на гроздето. Резултатът – можете да държите чаша червено вино в ръцете си и да виждате пръстите си през виното. Но това не е недостатък, много бургундски вина са бледи.

Най-често, тъмно и богат цвят – желанието на винопроизводителите да задоволят потребителите, защото често купуват сочни „кървави“ вина. Макар и традиционен, например, настоящия Кианти винаги е бил светъл цвят на червена тухла, но Каберне Совиньон е естествено много тъмен.

Ако застанете пред чаша червени вина от долината на Лефкадия, дори и непрофесионалист ще забележи значителна разлика в нюансите. Червеното „Lykuria“ е вино с богат черешов цвят с искряща прозрачност, „Lykuria Cabernet Soignon“ – вино с богато бордо, „Lykuria Shiraz“ – бордо с мастило, „Lefkadiya Cabernet Sauvignon“ – рубинено червено с лилав оттенък, “ Лефкадия Мерло е вино с тъмно червен цвят, а Lefkadia Petit Verdot е вино с богат тъмен рубинен цвят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *