Природен парк Сините камъни и Карандила – Сливен

Природен парк Сините камъни и Карандила – Сливен

Природен парк Сините камъни и Карандила

Карандила е местност в Стара планина, близо до град Сливен.

Разположена е в природен парк „Сините камъни“ и е достъпна с въжена линия или с автомобил (33 км), има и туристически пътеки (най-популярна е „Хайдушката пътека“ – време за изкачване – около час).

Предполага се, че през османското владичество в България, по време на чума, жителите на града са се изнасяли в местността, тъй като тя е сравнително изолирана и разполага с няколко извора. Поради нейното използване в „черни времена“ се е наложило името „Карандила“ (от турската дума „кара“ – черно).

Според други по-вероятно е произходът на името да е свързан с турската дума „кар“ (сняг). Втората част на името може да е от арабски или персийски произход и да означава планина или връх.

Лифтът

Изграденият през 1974 година лифт „Сливен – Карандила“ свързва град Сливен с местността „Карандила“. Лифтът е активен както през лятото, така и през зимата. Стопанисва се от „Пътнически превози“ ЕООД.

Лифтът е проектиран от българо-унгарско дружество „Интрансмаш“ – София.

Природен парк “Сините камъни” е известен с чистия въздух, специфичния горски климат, с разнообразните ландшафти – горски, ливаден, аквален. Горите заемат 79%, поляните и голините – 8,7%, скалите – 3,4%, мочурите и разливищата – около 1,5 %. Природните чудеса в парка са върховете Голяма и Малка Чаталка, Кутелка, Българка – най-високия в Източна Стара Планина (1181м), скалните феномени Халката, Кoмините, Куклите, Еньова булка, Калоянови кули, езерото в м.Карандила с неописуемите му есенно златисто-зелени багри.

Посетителите на парка могат да се насладят на изворите Архангела, Кушбунар, Гунчов извор, водопадите Сини вир, Футула и други. Желаещите могат да отдъхнат в местностите Равна река, Харамията, Даула, Джендема. Отвесните скали са чудесно място за любители на силни усещания, за тези които обичат да се катерят. По своето местоположение и релефни форми Природен парк „Сините камъни“ е район от където се разкриват великолепни гледки. От местност Прозореца, намираща се на северната граница, може да се надникне към Котленската планина, Дунавската равнина и Лудогорието. От Слънчева поляна и вр.Кулата се вижда целия град, а далече на юг се долавят контурите на Странджа и Манастирските възвишения. Откритата въжена линия, близостта до село Ичера, град Котел, архитектурния резерват село Жеравна, почивните бази в местност Карандила, и Даула, специализираните пътеки „Пътека на здравето“ и „Образователно-екологична пътека“ са предпоставка за туризъм в различни форми. Многобройните вирове, водопади, причудливи пещери, гъстите гори и недостъпните скали с множеството археологически паметници и исторически места определят Природния парк като място за многостранна туристическа, изследователска и образователна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *