Професия адвокат – всички плюсове и минуси – част 1

Професия адвокат – всички плюсове и минуси – част 1

Избирайки да учат юридическо право, много абитуриенти мачтаят за шеметна кариера. При това, на практика всички студенти искат да станат адвокати. И в същото време, повечето от тях знаят за тази професия само от телевизионния екран.

Заслужава ли си реално да бъдеш адвокат?

Да се отговори еднократно на този въпрос не е така просто, имайки предвид, че подобна професия има определени плюсове, както и видими минуси. Хайде да ги разгледаме поотделно.

Минусите на професията адвокат

Има толкова много телевизионни предавания, които редовно ни представят различни впечатляващи съдебни дела. Затова в последно време един от най-съществените плюсове на професията адвокат е възможността да участваш и се снимаш в различни проекти. Това е много примамливо основно поради факта, че съвсем неизвестен адвокат изведнъж става признат експерт. Всъщност на практика обаче с такъв резултат могат да се похвалят един адвокат на хиляда такива.

В същото време, ако желанието да защитаваш хората, които се нуждаят от това, Ви е заложено в кръвта, тогава напълно си заслужава да опиташ да реализираш мечтата си.

За да се случи това, е достатъчно:

  • Да получиш съответното образование
  • Да си вземеш всички изпити
  • Да започнеш практика.

Обаче, всичко е лесно само на теория, на практика е много по-трудно. Например,след като получите висше образование, Вие не можете да започнете веднага работа като адвокат, можете да станете само негов помощник. Затова Ви е нужно да се подготвите за това, че трябва да изкарате на тази позиция минимум 2 години, изпълнявайки задачи на помощник адвокат или асистент на практикуващия адвокат. Знаете, че подобни длъжности се заплащат скромно, следователно да изкарате добри пари тези 2 години няма да е възможно.

След 2- те години бъдещият защитник ще трябва да се яви на изпит, който ще изисква сериона подготовка. Изпитът е достатъчно труден и далеч не всички се справят с него от първия път. Ако не успеете веднага, не се отчайвайте, имате възможност да се явите за да го вземете втори път.

Адвокатски статус ще получите един път и той е в сила за цял живот, няма да има нужда да се явявате отново на други изпити.

Съществува обаче и друг минус. След като получите съответния лиценз, се оказва, че след тези нелеки години на труд и учене, ще е необходимо да се погрижите и за това да намерите своите клиенти. В този смисъл, през първите години на самостоятелна практика, адвокатът ще трябва да утвърди името си. Както и да приемете факта, че през тези си първи години финансовото Ви състояние ще е скромно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *