Различните видове септични ями

Различните видове септични ями

Има различни аспекти на септичните ями. Но може би не сте наясно, че всъщност има редица различни видове септични ями, които се използват в домашни имоти. Ще разгледа различните използвани септични ями. Заедно с кратко ръководство за техните плюсове и минуси.

Традиционни септични ями

Много по-стари имоти все още могат да имат традиционна септична яма, направена от комбинация от тухли, бетон и камък. Те обикновено имат две камери (въпреки че някои ще имат три). И отпадъците текат странично през системата. Отпадъците влизат в първия резервоар, където по-тежките отпадъци потъват на дъното. Докато течностите се подават във втори резервоар, преди да бъдат безопасно изхвърлени в дренажно поле.

Веднъж инсталирани, тези резервоари наистина издържат дълго време – поради което има доста такива, които все още се използват днес – но вече няма да намерите някой да поставя нови.

Септична яма с форма на лук

Те станаха популярни след въвеждането им през 80-те години. Те обикновено се произвеждат от подсилена със стъкло пластмаса (GRP) и получават името си, защото наистина имат формата на лук. Тяхната основна точка за продажба е, че са склонни да бъдат по-евтини за закупуване от други опции, но това първоначално спестяване си има цена.

Тъй като потокът в септичната яма с форма на лук е нагоре, а не странично, те са много големи отгоре надолу – и това от своя страна означава, че когато дойдете да ги инсталирате, трябва да изкопаете много дълбока дупка. Трябва също така да ги бетонирате, след като са монтирани, така че това означава, че докато първоначалната покупка може да е сравнително евтина, инсталирането е доста продължителна работа.

Куршум/плитка септична яма

Септични ями с куршуми или плитки изкопи са като старомодните тухлени септични ями, тъй като работят странично. Голямото им предимство пред резервоарите с форма на лук е, че се монтират значително по-лесно и бързо. Това е така, защото (и уликата отново е в името), че трябва само да изкопаете сравнително плитка яма, за да ги приютите, и не е необходимо да ги бетонирате след това. Въпреки че самите резервоари са сравнително леки, много от тях са произведени с ребра около тялото на резервоара, което ги прави много здрави.

Това са основните три септични ями, които срещаме, но можете също да накарате резервоари да се издигнат над земята. Те са бързи и лесни за инсталиране и за разлика от другите не се нуждаят от разрешение за планиране, но обикновено са предназначени да бъдат само временно решение.

Бетонна или стоманена септична яма- предимства и недостатъци

Септичната яма събира отпадъчни води и ги обработва чрез бактериално разлагане и обикновено се намира под земята. За по-добра септична система добрата септична яма е важна, което зависи от вида на материала, използван за нейното изграждане. За да изберете добра септична яма, трябва да знаете за различните видове материали за септична яма, техните предимства и недостатъци, които са обяснени накратко по-долу.

Бетонна септична яма

Бетонните септични ями са масивни и обикновено са предварително отлети за лесен монтаж. Тези сглобяеми бетонни резервоари имат специфична гравитация около 2,40, което ги прави здрави да издържат на плаващите сили, когато са поставени в земята. Тяхната сила също нараства постепенно с времето.

Бетонните септични ями се предлагат в два вида въз основа на тяхната структурна конфигурация: резервоари с една структура или системи „всичко в едно“. В резервоарите с единична структура всяка камера (като камера за аериране, утаител, резервоар за боклук и т.н.) е предварително отлята отделно, докато в системата „всичко в едно“ всички такива камери се предоставят в един голям резервоар. Някои от предимствата и недостатъците на сглобяемите бетонни септични ями са дадени по-долу.

Предимства

 • Бетонните септични ями са с тежко тегло и следователно няма да плават, ако нивото на водата е близо до нивото на резервоара.
 • Животът на бетонните септични ями е много дълъг и те могат да оцелеят много десетилетия.
 • Те са достатъчно здрави и не се повреждат лесно от тежки машини.
 • Те са устойчиви на ръжда.

Недостатъци

 • Скъп в сравнение с други видове материали за резервоари.
 • Трудно се поправя, когато е повреден.
 • Изисква се голямо оборудване за транспортиране и инсталиране на предварително излети бетонни септични ями, което прави монтажа по-сложен.
 • Използването на нискокачествена бетонна смес създава пукнатини, през които отпадъчните води могат да изтичат.
Стоманени септични ями

Стоманените септични ями са изработени от стомана и днес са най-малко популярни поради тяхната цена и ниска издръжливост. Основният проблем, свързан със стоманените септични ями, е, че те се развалят лесно и бързо в сравнение с други материали.

Ако горната част на стоманената септична яма бъде корозирала, тя не може да устои на никакви тежести отгоре и може внезапно да се срути по всяко време. Следователно, докато инспектирате стоманени септични ями, трябва да внимавате. Този тип септични ями не се препоръчват в днешно време.

Предимства

 • Стоманените септични ями са с тежко тегло, следователно те няма да изплуват, когато нивото на водата е по-близо до резервоара.
 • Те имат добра устойчивост срещу плаващи сили.

Недостатъци

 • Стоманата лесно се корозира, което намалява продължителността на живота на стоманените резервоари в сравнение с други материали за септични ями.
 • Висока цена и ниска издръжливост.
 • Трудно е да се премахнат корозирали стоманени септични ями от земята. Лошото им състояние може да доведе до опасни ситуации.

Незнаете коя септична яма е подходяща за Вас? Не знаете и как да почиствате различните видове септични ями? Вижте повече тук.