Рафтинг информация

Рафтинг информация

Всеки от нас иска да бъде здрав, пълен със сила, весел и енергичен.

Поддържайте форма и поддържайте оптимистичен настрой като спортувате. За здравословен начин на живот, физическите движения, сутрешните упражнения, ежедневните разходки оказват огромно влияние върху нашето благополучие. Оказва се, че спортните дейности могат да се съчетаят с отдих и да се насладим на удоволствието и радостта от спорта.

Този вид спортна почивка може да се нарече рафтинг.

Някога спускали ли сте се по планинска река с лодка?

Да гребете бързо, в дясно и ляво, така че да не се ударите в камък или остър скалист праг? Да откриете в бушуващата река най-надеждния и безопасен начин, който ще изкара лодката на спокойно течащата вода? Изпитали ли сте емоционален изблик на чувства, с прилив на адреналин в кръвта и весела усмивка на победител?

Всичко това заедно се нарича рафтинг! Рафтингът е спускане по планински реки, предимно на салове. Салове са надуваеми лодки, които могат да се поберат от 4 до 20 души. Днес салът е придобил популярност като класически експедиционен, семеен и спортен средство за плаване. Такава лодка предлага и надеждност и комфорт. Има висока стабилност и добра плавателна способност. За рафтинг си струва дори да си купите самолетни билети до съответното място, например Колорадо или други места с планински реки.

Рафтингът не е за сам човек.

Това е групово спускане по бурна река, изпълнено със значителен риск, но възнаграждава всички участници с най-ентусиазираните и позитивни емоции след труден спускане. Планинският кристално чист въздух, великолепието на природата са отлично допълнение към възвишеното и радостно състояние.

Успешният рафтинг много зависи от лодката и, разбира се, от ясните команди на опитния кормчия. Избраните маршрути за рафтинг са разделени на 6 категории на трудност.

За неопитните начинаещи се предлагат по-спокойни реки, с широки и добре проверени потоци. Такива реки принадлежат към първа и втора категория, имат лесен маршрут и тук начинаещите придобиват опит и умения за рафтинг.

Реките от трета категория имат водовъртежи, доста бързи потоци. За преодоляване на маршрута тук е необходимо физическо и техническо обучение.

Четвъртата и петата категория на трудност включват реки с мощни, бурни потоци и много непредсказуеми бързеи.

Най-трудната е 6-та категория на маршрута. Отличава се с неудържимия характер на бурната река, с яростни пенливи потоци и пръски от ледена вода.

Рафтингът е чудесен начин да се тествате за издръжливост и да развиете черти на волевия характер. Той не само проверява физическите Ви данни, но и способността да излезе победител в екстремни ситуации. Рафтингът е училище за физическо и духовно съвършенство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *