Смяна на катализатора

Смяна на катализатора

Смяна на катализатора

Катализаторът на автомобила е една от важните му  части, който изпълнява 2 основни функции: Пречиства отработените газове преди те да бъдат изхвърлени в атмосферата и намалява допълнителното съпротивление за тях. Разположен е на дъното на автомобила между шумозаглушителя и изпусквателния колектор. Катализатор се монтира както на бензиновите, така и на дизеловите коли.

Всеки шофьор, притежател на МПС е длъжен да проверява работата на катализатора, от това зависи мощността на двигателя. Замърсеният или повреденият двигател може да предизвика  повишен разход на гориво и намаляване на динамиката на автомобила. Още при първи симптоми е редно да се провери работата на катализатора, като това може да извършите сами или в сервиз.

Кои са признаците за неизправност на катализатора?

Всеки шофьор, дори и с малък стаж, без проблеми може да определи наличие на неизправност, свързана с катализатора. В случай, че отработените газове започнат трудно да минават, това веднага ще се отрази по следния начин на „поведението“ на колата и мотора:

  • Колата трудно набира скорост. Например при шофиране в извънградски условия, колата бавно ще набира скорост при ниски предавки. Може да се появи усещане, все едно в колата е натоварен тежък багаж и затова набирането на скорост става бавно.
  • Светва сигналната лампичка Check Engine. При силно замърсен катализатор, някои електронни блокове за управление светват също, което е сигнал да се провери двигателя на колата.
  • Увеличаване на разхода на гориво. Обърнете внимание, че повишеният разход на гориво е сигнал за неизправност само в случая, когато има проблем с бавното вдигане на скоростта.

Ако катализаторът е силно повреден или замърсен, двигателят на колата може изобщо да откаже. Или пък моторът може да стартира, но след няколко секунди работа да заглъхне.

Кои са причините катализаторът да се повреди?

  • Използване на нискокачествено гориво.
  • Некачествен катализатор. В случаите, когато не е оригинален, рискът е голям.
  • Проблеми в работата на двигателя. Непременно правете диагностика на двигателя.
  • Шофиране по лоши пътища. Тогава се получава механично повреждане на катализатора.
Изходът е смяна на катализатора

Източник: JTC Perfomance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *