Успешният брак е ключът към щастието

Успешният брак е ключът към щастието

Успешният брак: женените хора показват по-високи нива на щастие и благополучие и живеят по-дълго, отколкото тези, които не са сключили брака. Това твърдят последните изследвания от училището по икономика във Ванкувър, Канада. Установено е, че нивата на щастие са дори по-високи при хората, които смятат, че техният съпруг е най-добрият им приятел.

Шон Гроувър и Джон Хелиуел (Shawn Grover, John Helliwell) провеждат проучването, използвайки информация, получена от Британското дружество за изследване на домакинствата, което събира данни от около 30 000 души за периода между 1991 и 2009 година. Те също така използват годишния обзор на населението на Обединеното кралство за 2011 –2013 г., който събира информация от около 328 000 души.

Успешният брак ли е ключът към щастието?

Предишни проучвания показват, че женените или живеещите на семейни начала двойки  са с по-високи нива на удовлетвореност от живота, отколкото на необвързаните, разведените и разделените.

Новото изследване на Гроувър и Хелиуел има за цел да определи ефекта от брачния живот върху благополучието и да оцени неговата постоянност. Те установяват, че дори след дълги години брак, женените хора определят себе си и живота с партньора си като щастлив.

След това екипът проучва различните етапи след брака и възрастта, при която всеки от тях настъпва, за да провери дали подобряването на благосъстоянието, което идва с брака, е временно. Оказва се, че макар с годините степента на щастие при бракуваните да намалява, то тя пак се запазва по-висока от резултатите на анкетираните без съвместно съжителство или партньор.

Какво казват семейните психолози

Учените установяват в процеса на изследванията, че нивата на щастие са най-значителни при съпрузи, които преди сватбата си са били най-добри приятели. „Ползите от брака и корелацията с щастието са много по-големи за тези, които  смятат, че съпругът им е най-добрият им приятел- средно около два пъти по-големи отколкото за хората, чийто съпруг не е и най-добрият им приятел. Щастливите хора също така живеят средно с по 7,5 години по-дълго от тези с високи нива на стрес, които живеят в самота“, казва Хелиуел .

Авторите заключават, че въпреки че всички приятели играят важна роля в щастието. Онези, които са женени или споделят вярвания, са „супер-приятели“, като увеличеният ефект върху благосъстоянието е много по-значим, отколкото при останалите.

Повече на сайта на Семейно консултиране София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *