Форекс пазар: Управлението на парите е от основно значение

Форекс пазар: Управлението на парите е от основно значение

Поставете двама начинаещи пред екрана, покажете им най-добрата стратегия с висока степен на вероятност и всеки от тях трябва да заеме противоположната страна. Повече от вероятно е, че и двамата ще загубят пари. Ако обаче вземете двама професионалисти и ги накарате да търгуват в противоположна посока, доста често и двамата трейдъри ще приключат като печелят пари – въпреки противоречието на пръв поглед. Каква е разликата? Какъв е най-важният фактор, който разделя опитни трейдъри от аматьорите? Отговорът е управлението на парите.

Управлението на пари е нещо, за което повечето трейдъри плащат за съвети, но малко от тях го практикуват в реалния живот. Причината е проста: управлението на парите може да изглежда като неприятна дейност. Това принуждава трейдърите постоянно да наблюдават позициите си и да поемат необходимите загуби, а малко хора обичат да правят това. Въпреки това, както показва фигура 1, приемането на загубите е от решаващо значение за дългосрочния успех на трейдъра.

Размер на Загубеният КапиталСумата Нужна за Възвръщане на Началният Капитал
25%33%
50%100%
75%400%
90%1000%

Имайте предвид, че един трейдър ще трябва да спечели 100% от своя капитал – постижение, постигнато от по-малко от 1% от трейдърите в целия свят – само за да сте на неутрално ниво на сметка с 50% загуба. При загуби от 75%, трейдърът трябва да учетвори своята сметка, за да го върне обратно в първоначалния си капитал – наистина Херкулесова задача!

Въпреки, че повечето трейдъри са запознати с данните по-горе, те неизбежно биват игнорирани. Търговските книги са затрупани с истории за това как трейдърите губят една, две, дори пет години на печалба в една сделка, която се е развила ужасно. Обикновено загубата е резултат от лошо управление на парите, без стопове. Преди всичко обаче загубата се дължи просто на липсата на дисциплина.

Повечето трейдъри започват своята търговска кариера, съзнателно или подсъзнателно, визуализирайки голямата сделка – една сделка, която ще спечели милиони и ще им позволи да се оттеглят на младини и да живеят безгрижно до края на живота си. Кой може да забрави времето, в което Джордж Сорос „счупи банката на Англия“, като заложи срещу паунда и се оттегли с една проста печалба от 1 милиард долара за един ден? Но студената истина за повечето трейдъри на дребно е, че вместо да преживеят „Голямата печалба“, те стават жертва само на една „Голяма Загуба“, която може да ги отстрани от играта завинаги.

Ученето на Тежки Уроци

Трейдърите могат да избегнат тази съдба, като контролират рисковете си чрез стопове. В известната книга „Пазарни Магьосници“ на Джак Швагер (1989), дневният търговец и последовател на тенденциите Лари Хите предлага следния практически съвет: „Никога не рискувайте повече от 1% от началния си капитал „. Това е много добър подход. Търговецът може да греши 20 пъти подред и да остане с 80% от собствения си капитал.

Реалността е, че много малко трейдъри имат дисциплина да практикуват, следвайки този метод. Повечето трейдъри могат да усвоят дисциплина за прилагане на риск мениджмънт чрез суровия опит на загубите. Това е най-важната причина, поради която трейдърите трябва да използват само спекулативния си капитал при първото влизане на валутния пазар. Когато новобранците питат с колко пари трябва да започнат да търгуват, един опитен търговец казва: „Изберете сума, която няма да окаже съществено влияние върху живота ви, ако я загубите. Сега го разделете на пет, защото първите ви няколко опита за търговия най-вероятно ще свършат зле.“ Това също е много мъдър съвет и е добре да се следва от всеки, който обмисля търговията на Форекс пазар.

Управление на Парите

Съществуват два начина за успешно управление на парите. Трейдърът може да предприеме стратегия с много чести малки стопове и да се опита да събере печалби от няколкото големи печеливши сделки или може да избере метод с много малки печалби, но да е готов за редки, но големи стопове с надеждата, че многото малки печалби ще надделеят над няколкото големи загуби. Първият метод генерира много по-маловажни случаи на психическа болка, но води до няколко основни моменти на екстаз. От друга страна, втората стратегия предлага много незначителни случаи на радост, но за сметка на това ще има няколко много лоши психологически удара. С този подход не е необичайно да загубите печалби за една седмица или дори един месец в рамките на една или две сделки.
До голяма степен избраният от вас метод зависи от вашата личност, това е част от процеса на преоткриване за всеки трейдър. Едно от големите предимства на Форекс пазара е, че той може да бъде приспособен към двата стила  без никакви допълнителни разходи за търговеца. Тъй като Форекс е пазар, базиран на спреда, цената на всяка трансакция е еднаква независимо от размера на позицията на даден търговец.

Например, при EUR/USD повечето трейдърири биха се сблъскали с 1 пип спред. Той ще бъде еднакъв в проценти, независимо дали търговецът ще търгува с лотове от 100 единици или само с някаква част от лота. Например, ако търговецът искаше да използва 0.1 лота (10 000 единици), спредът щеше да възлиза на $1, но за същата сделка, използваща само 0.01 лота (1 000 единици), размерът щеше да бъде само 0,1$. В контраст с това, на фондовия пазар комисионната на 100 акции или 1000 акции от фонд от 20 долара може да бъде фиксирана на 40 долара, което прави ефективната цена на сделката 2% при 100 акции, но само 0,2% за 1000 акции. Този тип променливост прави много трудно малките трейдъри на капиталовия пазар да се развиват, тъй като комисионите играят много важна роля в търговията. Форекс трейдърите обаче, имат преимущество от единното ценообразуване и могат да практикуват всеки стил на управление на парите, който изберат без притеснение за променливите разходи по трансакцията.

Четири Вида Стопове

След като сте готови да търгувате и имате сериозен подход към управлението на парите, заедно с подходяща сума за начален капитал, може да вземете предвид тези четири вида стопове.

  1. Капитални

Това е най-простият вид. Трейдърът рискува само една предварително определена сума от своята сметка за една сделка. Нормално е да се рискуват 2% от сметката за дадена позиция. При хипотетична търговска сметка в размер на 10 000 долара трейдърът би могъл да рискува 20 или около 20 пипса на един мини лот (10 000 единици) от EUR/USD или само 20 точки от стандартен лот от 100 000 единици. Агресивните трейдъри могат да обмислят използването на 5% капитални стопове, но имайте предвид, че тази сума обикновено се счита за горната граница на разумното управление на парите, тъй като 10 последователни неточни сделки ще намалят сметката с 50%.Един основен минус на капиталните стопове е, че те поставят произволна изходна точка за позицията на трейдъра. Позицията се затваря не в резултат на логически отговор на ценовото движение на пазара, а по-скоро за удовлетворяване на вътрешната нужда за управление на риска на трейдъра.

  1. Графичен Стоп

Техническият анализ може да генерира хиляди възможни стопове, генерирани от ценовото движение на графиките или от различните технически индикатори и техните сигнали. Технически ориентираните трейдъри обичат да комбинират тези изходни точки с капитални стопове, за да формулират графични стопове. Класически пример за графичен стоп са локалните минимуми и максимуми на графиката.

  1. Волатилен Стоп

По-сложната версия на графичния стоп използва волатилността вместо ценовото действие за задаване на рискови параметри. Идеята е, че в условията на висока волатилност, когато цените преминават през широк диапазон, трейдърът трябва да се адаптира към настоящите условия и да даде повече риск за позициите си, за да се избегне удрянето на стоп от пазарния шум. Обратното важи за среда с ниска променливост, при която рисковите параметри трябва да бъдат компресирани.

  1. Марджин Стоп

Това може би е най-непопулярният от всички начини за управление на парите, но може да бъде ефективен метод за тъговия на Форекс пазара, ако се използва разумно. За разлика от фондовите пазари, Форекс пазарът работи 24 часа на ден. Следователно трейдърите могат да ликвидират позициите си почти веднага, след като се задейства марджина. Поради тази причина клиентите на Форекс са рядко застрашени от генериране на отрицателно салдо в своята сметка, тъй като компютрите автоматично закриват всички позиции.

Тази стратегия за управление на парите изисква трейдърът да раздели своя капитал на 10 равни части. В нашия първоначален пример от $10 000, трейдърът ще отвори сметката си чрез брокер на валутния пазар, но ще внесе само $1000 вместо $10 000, оставяйки останалите $9 000 в банковата си сметка. Повечето Форекс брокери предлагат ливъридж 1:100, така че депозит от $1000  ще позволи на трейдъра да контролира един стандартен лот от 100 000 единици. Въпреки това, дори една точка срещу трейдъра би предизвикала промяна в марджина (тъй като $1000 е минималният, който брокерът изисква). Така че, в зависимост от риск толерантност на трейдъра, той или тя може да разполага с почти 100 пипса (на 50 000 лота брокерът изисква $ 500 маржин, така че $ 1000 – 100 точки загуба * 50 000 лота = $ 500). Независимо от това с какъв ливъридж разполага трейдъра, този контролиран разбор на техния спекулативен капитал ще му попречи да изгуби сметката си само от една позиция и ще му позволи да направи много промени в потенциално печеливша структура без да се притеснявате за поставянето на ръчни стопове. За онези трейдъри, които обичат да практикуват стила „Имайте куп, залагайте на куп“, този подход може да бъде доста интересен.

Заключение

Както сами може да видите, управлението на парите във Форекс е гъвкаво и разнообразно, както самия пазар. Единственото универсално правило е, че всички трейдъри трябва да го упражняват, за да успеят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *