Хигиена на съня при децата

Хигиена на съня при децата

Подготовката и рутината около времето за лягане на вашето дете се наричат ​​​​„хигиена на съня“. Поддържането на добра хигиена на съня може да помогне на детето, както да се настрои да заспи, така и да продължи да спи. Има няколко неща, с които родителите могат да помогнат. Децата на различна възраст се нуждаят от различно количество сън. Ето няколко идеи за подобряване на всеки детски сън.

Хранене преди лягане

Обилното хранене преди лягане може да попречи на съня. Помислете за най-доброто време за вечеря – ако детето ви ляга рано, уверете се, че не яде голямо количество храна непосредствено преди това. 

През училищните вечери може да е за предпочитане детето да се нахрани по-рано преди всички да седнат на вечря. И все пак всички могат да се хранят заедно, през уикендите и по време на вваканциите. Има някои храни, които могат да бъдат полезни, да помогнат на детето да заспи по лесно. Това например може да е чаша топло мляко.

Заобикалящата среда помага за поддържане на детски сън

Средата за спане на вашето дете трябва да бъде място, където то се чувства сигурно и защитено, но също така трябва да бъде само за детски сън. Има няколко начина, по които можете да регулирате средата за спане. 

Някои деца могат да открият, че нощната лампа може да ги накара да се чувстват сигурно. Други могат да спят по-добре в пълна тъмнина. Стайната температура и състоянието на шума трябва да се регулира, когато е възможно. Това да се гарантира, че на детето ще му е удобно и комфортно да заспи.

Режим на лягане за подобряване на всеки детски сън

Наличието на режим за лягане и определено време за лягане може да помогне на детето да разбере какво да очаква и как трябва да се държи. Рутината може да започне 30 минути до два часа преди лягане . Може да включва дейности, които му помагат да се отпусне. Като топла вана/душ или четене на приказка. 

Придържането към определен модел всяка вечер ще помогне на детето да се настрои преди лягане и ще му даде време да се успокои преди сън. Отиването до тоалетната като последна задача преди лягане също може да помогне на детето и на вас за да не се налага да ставате през нощта.