Tрябва ли да се инвестира в имоти?

Tрябва ли да се инвестира в имоти?

Ако говорим за инвестиране на пари в недвижими имоти, то това определено ще бъде добра покупка по отношение на запазването и увеличаването на Вашите спестявания. Друг е въпросът – как да изберем точното време за такава покупка?

В действителност трябва много внимателно да проследите новините и ситуацията на пазара.
Следва да се взимат под внимание такива фактори и причини, като:

• Намаляване на платежоспособността на населението, поради закриване на малки предприятия;
• Увеличение на лихвените проценти по ипотеките, ако държавата прекрати преференциалната програма и 90% от закупените жилища се купуват специално за ипотека;
• Увеличаване на цените за нови сгради, които понастоящем се изграждат чрез използване на строителни материали на завишени ценови етикети.

Какво да се избере – жилище в строеж или вече готово?

За съжаление тук няма недвусмислен отговор, защото експертите по този въпрос се придържат към диаметрално противоположни мнения. Нека се опитаме да разберем плюсовете и минусите на всяка от опциите:
Някои експерти съветват да се инвестира в нови сгради, защото когато купувате недвижими имоти на този етап, цените ще бъдат възможно най-ниски и след завършване на строителството ще можете да ги препродадете с печалба, от което се нуждаете. От друга страна, много проекти могат да се „замразят“ , поради липса на инвестиции, рязко покачване на цените на строителни материали, проблеми с доставките, проблеми със свързването на комуникации и т.н. Следователно, най-добре е да инвестирате в тези имоти, които ще се достроят от надеждни фирми с богат опит и добри отзиви за тях.
Други, напротив, казват, че най-добре е да купите готови къщи, които „обещават“ много по-малко проблеми и изразходване на нерви, защото тук не трябва да се притеснявате за факта, че се нарушават крайните срокове и др.. Моментът, когато цените на вторичния пазар на жилища намаляват, са най-благоприятни за покупката, с цел препродажба или използване за търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *