Още за цветовете на виното – част 2

Още за цветовете на виното – част 2

Продължение от част 1

Розово вино

Розовите вина не са изключения. Сомелиерите ще ви разкажат за дузина цветни характеристики:  страхливата нимфа, очите на ярема, пурпурен, бледо рубин, маргаритка, червен корал, бледа фуксия, бутонче за кучета и много други невероятни опции. Но нашият „Фламинго“ има деликатен розов цвят с нотка на „сомо“, от френската дума „сьомга“.

 

 

Зелено вино

Няма зелен цвят в зеленото вино. Но все пак е зелено, макар и червено. Зелен е, въпреки че е бял. Character Vinho Verde, също е зелено вино, подобно на тийнейджърка – също толкова бързо и активно. Това вино не е необходимо да престоява в тъмните изби. За него най-важното е максималната скорост. Гроздето се събира рано, ферментацията се произвежда бързо и то се пие младо. Лесното газиране, високата киселинност, придаването на свежест в комбинация с малкото съдържание на захар и относително ниското съдържание на алкохол, правят зелените вина отличен вариант за лятото.

Жълто вино

Това е силно, естествено сухо вино, произведено в региона Юра (Франция). Използват се късно отглеждано грозде от сорта Саванян, понякога засегнати от благородна плесен. Виното се оставя да престои в продължение на шест години и три месеца, през които обаче състоянието му се следи редовно. До края на екстракта то придобива интензивен златистожълт цвят, ярък аромат на лешници и печени бадеми. Между другото, жълтото вино трябва да се бутилира в специална форма и обем.

Сиво вино

Това вино е сивкаво – цвят между розово и бяло вино. Обикновено се получава от червено грозде по специален метод. Виното прекарва в контакт с кожата на гроздето доста време, така че цветът не е дори розов,  а е сив. Първоначално започва да произвежда във Франция, но сега можете да намерите сиво вино според традиционната рецепта от Мароко, както и в Тунис.

Синьо вино

Винарите от района на Bierzo, в северозападната част на Испания, създадоха ярко синьо вино – Gik. Виното се приготвя от червено и бяло грозде, към което се добавят антоцианови пигменти (съдържащи се в кожата на гроздето) и индиго, както и подсладители. Вино се препоръчва да се сервира студено. Създателите на синьото вино не са забравили да добавят цяла философия: синият цвят предполага, че символизира „движение, иновация, плавност, променливост и безкрайност“. Те цитирали и цитат от руския художник Василий Кандински, който вярвал, че „колкото по-дълбоко става синият цвят, толкова повече той призовава човек към безкрайността, пораждайки желание за чистота“.

Оранжево вино

Много от тези вина получават оранжево сияние, когато са изложени на светлина. Най-често обаче става дума за бели вина, които, просто казано, са отлежали като червени вина. Това означава, че гроздето не е просто събрано и след това пресовано, а първо се настоява на целулоза за няколко часа. Като правило, винопроизводителите експериментират с портокалови вина. Често тези вина все още не са филтрирани, така че те могат да бъдат не съвсем ясни. Голямото предимство на оранжевите вина е тяхната гастрономическа гъвкавост. Въпреки първоначалното отношение към бялата категория (по степен), те са идеални за повечето месни ястия, те са добри и с добавяне на подправки и билки.

Към сайта на Via Vinera

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *